Zece asociații de fermieri și-au exprimat dezacordul ferm față de înființarea camerelor agricole. Această reacție a venit după ce legea privind crearea acestor structuri a fost adoptată de Parlament în a doua lectură, pe 6 martie. Potrivit reprezentanților asociațiilor, camerele agricole nu vor aduce beneficii fermierilor, ci, dimpotrivă, le vor îngreuna activitatea. Printre dezavantajele enumerate sunt politizarea acestor entități, costurile suplimentare pentru fermieri prin plata cotizațiilor de membru și lipsa unor relații consolidate cu agricultorii din alte țări. Există, însă și asociații care susțin această inițiativă, invocând exemple de succes ale camerelor agricole din unele state membre ale Uniunii Europene.
Camerele agricole vor beneficia de finanțare din partea Ministerului Agriculturii, inclusiv pentru achiziționarea produselor de la fermieri, care vor fi distribuite instituțiilor publice, precum școli și grădinițe. În astfel de situații, deciziile camerelor agricole vor avea un caracter politic, consideră Alexandru Bădărău, director executiv al Asociației „Forța Fermierilor”.
,,Chiar dacă în lege este menționat faptul că camera va fi o structură independentă, politizarea și influența politicului asupra acestei structuri, este una evidentă, evidentă pentru noi asociațiile de profil. Anume momentul că camerele agricole vor depinde de finanțare de la bugetul de stat și reprezintă instituții de dreptul public, asta este instrumentul prin care politicul va influența activitatea însuși camerei agricole per general”, a spus directorul executiv al Asociației Forța Fermierilor, Alexandru Bădărău.
Pavel Prisăcaru, președintele Federației Naționale a Crescătorilor de Ovine și Caprine, susține că aceste structuri nu vor putea oferi fermierilor servicii mai calitative decât cele furnizate de asociațiile existente.
,,Sântem profesioniști, avem deja legături în mai multe diferite țări, de unde aducem experiența, schimb de experiența ca să dezvoltăm ramura. De ce eu nu sânt de acord cu camera agricolă? Eu nu văd în camera agricolă profesioniștii care să le prezintă pe noi. Fermierii noștrii o să devină obligatorii să plătească la 2 instituții. Unde ar veni să-și dăi cotizație la noi în continuare, care strângem niște sume foarte modeste și pentru camere agricole”.
De asemenea, Sergiu Veșca, directorul Federației Naționale a Fermierilor, afirmă că, la adoptarea legii privind crearea camerelor agricole, opinia fermierilor nu a fost luată în considerare.
,,Când pun un proiect de lege în parlament și argumentează că a fost consultate asociațiile, vedem acolo avizul pozitiv a Federtației Fermierilor, pe când noi am dat un aviz negativ și ne-am expus destul de clar, noi nu vedem camerele agricole în varianta care este propusă spre votare ca una reală”.
Pe de altă parte, Iurie Fală, președintele Asociației „Moldova Fruct”, a vizitat țări din UE unde aceste structuri sunt deja funcționale și a observat beneficiile pe care le aduc agricultorilor.
,,O să fie instituție care să consulte fermierii, care acuma n-au acces la consultație, n-au acces la tehnologii, vor fi conectați la o platformă de consultații, cum s-aplice la subvenții, ce fel de subvenții oferă stat pentru dezvoltare. Ele ca sarcină, au destul de ambițioasă și noi sperăm că ele o să lucreze pentru fermieri”.
Alexandru Trubca, președintele Comisiei parlamentare pentru agricultură, afirmă însă că, înainte de adoptarea legii, au fost organizate consultări cu fermierii.
,,După ce s-a votat legea, știți, trebuia să iasă mai devreme, legea a stat în parlament un an de zile. Ea a întrat în parlament pe 6 martie 2024 și a fost votată pe 6 martie 2025. Într-un an de zile eu am primit scrisori de nemulțumire exclusiv de la Asociația Forța Fermierilor”.
Ministerul Agriculturii consideră că aceste camere agricole vor aduce beneficii fermierilor, iar activitatea lor va depinde exclusiv de aceștia.
,,Agricultorii sunt factorul decizional în cadrul camerelor agricole, deoarece își aleg conducerea la nivel regional și național. Fermierii sunt cei care decid în cadrul acestor structuri, își aleg conducerea și stabilesc prioritățile. Ministerul susține ideea unor Camere Agricole pentru că ele pot deveni o voce puternică a agricultorilor în relația cu statul, ajutându-i să aibă acces mai ușor la finanțare, educație agricolă și inovație”, – au menționat pentru ONE TV reprezentanți ai Ministerului Agriculturii.
Legea privind crearea camerelor agricole a fost adoptată în primă lectură pe 6 martie 2024, iar exact un an mai târziu, a fost aprobată în a doua lectură. Conform legii, se preconizează înființarea camerelor agricole în municipiile Chișinău și Bălți, precum și în raioanele Hîncești, Florești, Edineț, Orhei, Ungheni, Cahul, Căușeni și Comrat.
Lasă un comentariu