NOUTĂȚI

Numărul moldovenilor care muncesc fără contract de muncă este în scădere

Compus de Redacția STAR

Numărul moldovenilor care muncesc fără contract de muncă este în scădere. Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, anul trecut, 4,5% din populație era angajată „la negru”, comparativ cu 5,7% în 2023. Totuși, munca nedeclarată rămâne o problemă majoră în sectoarele agriculturii, construcțiilor și industriei. Jurnaliștii ONE TV au discutat cu locuitorii Chișinăului pentru a afla ce spun despre importanța unui contract de muncă.

Unii locuitori ai Capitalei consideră că munca oficială oferă mai multă siguranță și beneficii sociale, însă alții cred că lipsa unui contract nu este o problemă majoră.

,,Drumuri mai bune, medicina mai bună, învățământ mai bun, de calitate, respectiv și asigurarea noastră socială, medicală, toate lucrurile ăsta depind de impozitele pe care noi le dăm la bugetul de stat, dar contractele sânt de fapt cele care oficializează lucrul dat”.

,,În orice caz vreau să spun. Fiecare trebuie să aibă lucru. Care și cum îl poate obține, care prin condiții legitime, dar care așa, dar să lucrăm și s-avem bine și să bucurăm copii asta e principalul”.

,,Este important, deoarece când ești angajat oficial respectiv contribuiești la stat, în funcție de cele procente, care să ieu din salasriu. – Dvs țineți cont de asta când angajați sau e indeferent. – Da țin cont de asta, îmi place să fiu angajat oficial”.

,,– Nu vreți un contract oficial? – Dacă îmi convine, de ce nu? – Dar asta nu…? – Nu contează, nu contează, cu sau fără contract, pentru mine nu contează”.

Experții economici avertizează că munca nedeclarată poate avea consecințe grave atât pentru angajați, cât și pentru angajatori.

,,Munca la negru este o capcană atât pentru angajat cât și pentru angajator, iar riscurile pe care le împlică sunt mult mai mari decât avantajele aparente. Pentru angajat lipsa unui contract legal înseamnă înainte de toate o totală nesiguranță. Fără un act oficial care să reglamenteze munca acesta nu are nici o garanție că-i va primi salariu la timp sau chiar că va primi de loc. Dacă angajatorul decide să-l plătească mai puțin decât s-au convenit inițial sau pur și simplu să nu mai dă bani angajatul n-are nici o cale legală prin care să-și ceară drepturile”, a spus expertul economic, Marin Gospodarenco.

Munca nedeclarată este orice activitate prestată de o persoană fizică în folosul unui angajator, fără respectarea prevederilor Codului Muncii privind încheierea unui contract individual de muncă.

Despre autor

Redacția STAR

Lasă un comentariu