NOUTĂȚI

Curtea de Apel a menținut decizia CEC privind neînregistrarea Blocului electoral „Victorie-Pobeda”

Compus de Redacția STAR

Patru partide afiliate grupării criminale conduse de oligarhul fugar Ilan Șor nu vor putea participa la alegerile prezidențiale și la referendumul constituțional privind aderarea Moldovei la UE. Magistrații de la Curtea de Apel Chișinău au menținut în vigoare decizia Comisiei Electorale Centrale privind refuzul de înregistrare a blocului electoral Blocului „Victorie-Pobeda”.

,,Cu privire la anularea hotărârii din 7 august, 2024 și obligarea înregistrării Blocului Electoral Victorie-Pobeda pentru participarea la referendumul republican constituțional și la alegerile pentru funcția de președinte al Republicii Moldova din 20.10.2024. Se respinge ca neîntemeiată. Hotărârea poate fi contestată cu recurs la Curtea Supremă de Justiție în termen de trei zile”.

Reprezentanții partidelor afiliate fugarului penal Ilan Șor, condamnat la 15 ani de închisoare în dosarul privind frauda bancară, spun că vor contesta decizia magistraților la Curtea Supremă de Justiție.

,,În hotărârea Comisiei Electorale Centrale s-a expus o variantă impotetică că Blocul Victoria-Pobeda ar întâmpina careva dificultăți financiare în deschiderea unui cont electoral. Careva încălcări financiare nu pot fi apriori, odată ce acest bloc nu a fost înregistrat”, a spus avocatul Vadim BAnaru.

Deputatul Vasile Bolea, care a fost prezentat drept candidatul Blocului Politic „Victoria-Pobeda” la alegerile prezidențiale, a spus că el nu renunță la participarea ân cadrul scrutinului, indiferent de decizia pronunțată de magistrați.

,,-O să candidez la alegerile prezidențiale vor sau nu vor cei de la guvernare. -Cum o să candidați? -Sub forma legală, așa cum prevede legislația. Va fi creat grup de inițiativă, care va colecta semnături”.

În data de 7 august, CEC a respins cererea de înregistrare a blocului politic „Victorie-Pobeda” pentru participarea la referendumul constituțional și la alegerile prezidențiale din 20 octombrie. Potrivit Comisiei Electorale Centrale, denumirea blocului electoral nu poate fi aceeași cu denumirea unuia dintre partidele care fac pac parte din bloc. De asemenea, autoritatea electorală a reclamat și desemnarea Marinei Tauber drept secretară executivă a blocului, în contextul în care aceasta este sancționată de guvernele occidentale și de autoritățile moldovenești pentru acțiuni de destabilizare a Republicii Moldova. CEC a mai cerut Autorității Naționale de Integritate să-i verifice pe unii membri ai blocului, care nu ar fi depus declarațiile de avere.

Blocul politic „Victorie-Pobeda” a fost creat la Moscova în luna aprilie curent, de către mai mulți politicieni afiliați condamnatului Ilan Șor, care se ascunde la Moscova de justiția moldovenească și se află sub sancțiuni internaționale pe motiv că întreprinde acțiuni de destabilizare a țării noastre, la comanda Federației Ruse.

Activitatea partidului „Șansă”, una dintre formațiunile care face parte din blocul lui Șor a fost limitată pentru trei luni printr-o decizie a Judecătoriei Bălți, ceea ce înseamnă că formațiunea nu va putea folosi niciun cont bancar și nici nu are dreptul să organizeze evenimente publice, până la mijlocul lunii noiembrie.

Despre autor

Redacția STAR

Lasă un comentariu