NOUTĂȚI

ALDE acuză partidul de guvernare că ar folosi programul „Satul European” pentru a racola primari

Compus de Redacția STAR

Încă un partid acuză Partidul Acțiune și Solidaritate că ar folosi programul guvernamental „Satul European” în scopuri politice. Președinta Partidului ALDE, Arina Spataru, susține că doi primari din raioanele Leova și Călărași ar fi fost ademeniți să părăsească ALDE și să adere la PAS, în schimbul finanțrăii unor proiecte, în cadrul programului guvernamental. Spătaru susține că doar unul dintre cei doi aleși ar fi acceptat propunerea partidului de guvernare.

În replică, reprezentații PAS susțin că fiecare primar din țară este liber să decidă atât pentru el, cât și pentru localitatea sa din ce formațiune politică să facă parte.

,,Ambii după alegeri au fost abordați de către deputații PAS ca să părăsească ALDE și să vină la PAS. Pentru început au fost luați cu binișorul, apoi după ce au primit refuz au fost luați cu promisiunile. Iar, mai târziu prin luna februarie, au fost luați cu șantajul. Sau plecați de la ALDE sau nu primiți Satul European. Trădătorul Ion Roșca s-a ales cu finanțare pentru grădiniță, școală și Centrul medicilor de familie de la Satul European, iar primarul nostru fidel Iurie Ghenea s-a ales cu borta de la plăcinta Guvernului PAS”.

Solicitați pentru o reacție, responsabilii din cadrul Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, responsabil de elaborarea programului „Satul European” a declarat că instituția investește în toată țara, iar pentru minister, proiectele de infrastructură: drumuri, școli, grădinițe din localitățile noastre nu au culoare politică.

Purtătoarea de cuvânt a Partidului PAS, Aurica Jardan, a negat acuzațiile lansate de Arina Spătaru.

,,Partidul Acțiune și Solidaritate niciodată nu a forțat și nu va forța niciun primar, niciun președinte de raion să adere la Partidul Acțiune și Solidaritate. Unicul lucru ce facem noi este că anunțăm prioritățile noastre pentru Republica Moldova. Și deja fiecare primar decide ce vrea să facă mai departe”.

Anterior, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a spus că proiectele implementate în localitățile conduse de primari PAS sunt mult mai puține decât în cele conduse de primari din alte partide.

,,În satul european, noi am arătat cele 492 de proiecte selectate, s-a văzut foarte clar, că cei mai mulți primari, care au câștigat nu erau de la Partidul Acțiune și Solidaritate. La fel și acum sunt 612 proiecte selectate, PAS, nici pe departe, nu are 612 de primari selectați”.

Anterior, Blocul „Împreună”, format din Platforma DA, LOC, Partidul Schimbării, dar și CUB, care recent s-a retras din această entitate, a acuzat guvernarea că ar folosi Programul „Satul European” pentru a determina primarii altor partide să adere la PAS, ceea ce a fost respins categoric de partidul de guvernare.

Miercuri, 21 august, Cabinetul de miniștri a aprobat 612 proiecte, selectate în cadrul Programului Național „Satul European”, ediția 2024, inițiat de șefa statului Maia Sandu. Cele mai multe proiecte – 223 la număr prevăd construcția sau extinderea rețelelor de alimentare cu apă și a serviciilor de canalizare. Alte 128 de proiecte vizează renovarea și eficientizarea energetică a clădirilor publice, 57 de proiecte se referă la instalarea iluminatului public, iar altele 30 țin de instalarea sistemelor de producere a energiei din surse regenerabile. Valoarea totală a proiectelor constituie aproape 2,8 miliarde de lei. Contribuția Fondului Național de Dezvoltare Regională și Locală va fi de 2,5 miliarde de lei, iar restul sumei urmează să fie alocată din bugetele locale.

Despre autor

Redacția STAR

Lasă un comentariu