NOUTĂȚI

Peste 120 de salvatori și salvamari se întrec la cea de-a 58-a ediție a competiției „Poliatlon Scafandrieri”

Compus de Redacția STAR

Peste 120 de salvatori și salvamari din întreaga țară participă la competiția Poliatlon Scafandrieri, organizată de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență la lacul Ghidighici. Timp de trei zile, aceștia vor concura în șase probe, cum ar fi aruncarea colacului de salvare, înotul pe distanțe scurte, vâslirea cu barca și ieșirea cu ambarcațiunea la semnalul de alarmă.

Participanții spun că sunt determinați să aducă cât mai multe victorii echipelor din care fac parte.

,,Dacă ești antrenat bine nu e complicat, iar dacă n-ai antrenament. Cum se fac exercițiile așa și scoatem viața omului”.

,,Salvând o viață, ți-o pui singur viața în pericol și ridică o adrenalină enormă, chiar și competițiile acestea vedeți cum răsuflu singur, plin de emoții”.

,,-Proba constă că trebuie să găsești manechinul, să-l scoți și cât mai rapid să vii la mal, asta ca atunci când omul se îneacă, îl iei, îi scoți capul deasupra și îl aduci la mal. – Dar cum îl vedeți? – Nu vedem nimic, așa pe închipuite”.

Probele din cadrul poliatlonului sunt urmărite de un grup de arbitri. Aceștia vor desemna câștigătorii în baza rezultatelor obținute pe parcursul celor trei zile. Cei mai buni vor fi recompensați cu medalii, cupe și diplome.

După competiții, salvatorii se vor odihni în corturi și vor lua masa împreună. Organizatorii spun că astfel se vor crea prietenii și se va face un schimb de experiență între generații.

Șeful adjunct al IGSU, Aleco Sandu, a subliniat că astfel de activități îi vor ajuta pe salvatori să-și îmbunătățească abilitățile.

,,În activitatea pe care o desfășoară salvamarii doar în acest an au fost salvate 129 de persoane de la înec și s-au petrecut instruiri pentru prevenirea cazurilor de înec pentru 12.000 de persoane”.

Competiția „Poliatlon Scafandrieri” se află la cea de-a 58-a ediție și este dedicată memoriei salvatorilor și pompierilor moldoveni căzuți la datorie.

Despre autor

Redacția STAR

Lasă un comentariu