NOUTĂȚI

A fost reconstituit traseul atacatorului lui Donald Trump. Ofițerii americani de investigație au aflat detalii despre pregătirea atacului

Compus de Redacția STAR

Ofițerii americani de investigație au reconstituit traseul atacatorului lui Donald Trump. Detaliile despre pregătirea atacului de către tânărul de 20 de ani au fost publicate de presa americană. Cu o zi înainte de a deschide focul asupra fostului președinte american, Thomas Matthew Crooks, a vizitat un poligon local, unde și-a exersat tragerea. Iar în dimineața de dinaintea atentatului, acesta a mers la un magazin specializat, de unde și-a cumpărat 50 de cartușe pentru arma semi-automată care ulterior s-a dovedit a fi a tatălui acestuia. Mai mult, portbagajul automobilului cu care a venit la miting, conţinea o cutie metalică cu explozibili, detonatorul cu telecomandă pentru care îl avea lipit de corp.

Crooks a absolvit liceul Bethel Park în 2022 și a fost unul din câțiva elevi care au primit un premiu de 500 de dolari pentru matematică și știință. Acesta a obținut în 2024 și o diplomă de colegiu cu „reușite deosebite” în științe inginerești. În timpul studiilor a încercat să se alăture echipei de tir a școlii, dar i s-a respins cererea deoarece era un trăgător slab. Potrivit foștilor colegi de clasă, în timpul testului de aptitudini, Thomas Crooks a tras în mai multe ținte aflate la 15 metri distanță, dar nu a nimerit niciuna.

Majoritatea colegilor, l-au descris pe Croock drept un elev exemplar și liniștit. În ultima perioadă Crooks lucra la bucătăria unui azil de bătrâni din apropierea locuinței sale.

Înainte de atentat el a mers la un poligon de tragere unde era de cel puțin un an membru şi a exersat tirul. În ziua următoare când a și împușcat în Trump, Crooks și-a cumpărat 50 de cartușe și o scară de un metru și jumătate, care i-a permis să se urce pe acoperișul clădirii de unde a efectuat tragerea.

Ulterior, Crooks a condus timp de aproximativ o oră spre nord, ajungând la mitingul lui Trump din Butler, Pennsylvania, unde s-au adunat mii de oameni din regiune. În portbagajul mașinii era ascuns un dispozitiv exploziv artizanal, conectat la un transmiţător pe care îl avea asupra sa.

Acest lucru sugerează că atacatorul plănifica să declanşeze o explozie de la distanţă, iar anchetatorii iau în considerare teoria conform căreia acesta plănuia o diversiune în timpul schimbului de focuri. Anchetatorii cred că Crooks a folosit ulterior scara recent cumpărată pentru a escalada o clădire din apropiere şi a deschis focul asupra fostului preşedinte.

După ce atacatorul a fost omorât de lunetiști, oamenii legii au investigat corpul neînsuflețit al acestuia și au depistat transmițătorul suspect. La fața locului au fost chemați tehnicienii geniști care au securizat obiectul exploziv.

La câteva zile după atentat, anchetatorii nu au găsit multe indicii despre posibilele motive ale lui Crooks. Aceștia au descoperit că arma din care a tras în Trump a fost cumpărată de tatăl său cu doar 6 luni în urmă. Tatăl a declarat presei că „habar nu are ce se întâmplă” și că nu va oferi comentarii până când poliția nu va clarifica situația. În prezent familia atacatorului cooperează cu anchetatorii.

Despre autor

Redacția STAR

Lasă un comentariu