NOUTĂȚI

Pe parcursul săptămânii trecute, 32 de persoane au solicitat ajutorul medicilor după ce au suferit insolații

Compus de Redacția STAR

Republica Moldova este sufocată de caniculă, iar cel mai mult au de suferit din cauza temperaturilor mari copiii, vârstnicii, femeile însărcinate, persoanele cu boli cronice, în special cardiacii. Săptămâna trecută, 32 de oameni au suferit insolație și au solicitat ajutorul medicilor. Douăzeci dintre aceștia, printre care patru copii, au avut nevoie de spitalizare, anunță Centrul Național de

,,Cel mai mare număr de solicitări cu motivul insolații a fost înregistrat la data de 12 iulie 2024- 11 cazuri, dintre care la trei copii”, a spus Vladislava Ceban, ofițer de presă CNAMUP

În total, în perioada 08-14 iulie curent, 14.726 persoane au solicitat ambulanța, numărul fiind mai mare decât într-o perioadă obișnuită când sunt înregistrate în jur de 10.000 de solicitări. Iar în Capitală, au fost 587 de solicitări din cauza caniculei, anunță șeful adjunct al Direcției generale asistență medicală și socială, Vladimir Bolocan.

,,Este cam 30 la sută din numărul total de solicitări ale ambulanței dintr-o săptămână. Nu în ultimul rând sunt deja semnalizate cazuri de insolație atât la adulți, cât și la copii. Săptămâna trecută au fost în total 25 de cazuri, 11 copii și 14 adulți”.

Totodată, săptămâna trecută, la toate punctele de triaj și de asistență anti-caniculară de pe teritoriul municipiului Chișinău s-au adresat peste 3.000 de cetățeni.

,,În general, cetățenii care decid să se deplaseze atunci să aibă cu ei și rezerve de apă cu ei suficiente”.

În contextul Codului roșu de caniculă reprezentanții Ministerului Sănătății au transmis mai multe recomandări populației, precum, evitarea expunerii la soare între orele 11:00-18:00, purtarea hainelor din fibre naturile și culori deschise, dar și consumul a minim doi litri de apă pe zi, a fructelor și a legumelor proaspete care conțin multă apă, printre care pepene galben, pepene roșu, castraveți și roșii. În același timp, oamenilor le este recomandat să evite alcoolul și cafeaua. Iar în locuințe să fie reglat aparatul de aer condiționat, astfel încât temperatura din interior să fie cu 5 grade mai mică decât cea de afară, dar și să fie aerisite frecvent încăperile.

Potrivit site-ului Serviciului Hidrometeo de stat, de joi temperaturile scad cu câteva grade și sunt prognozate ploi.

Despre autor

Redacția STAR

Lasă un comentariu