NOUTĂȚI

Moldova va primi peste 100 de milioane de euro din partea UE. Banii, care fac parte din pachetul de asistență oferit de UE încă în 2022, vor fi debursați săptămâna viitoare

Compus de Redacția STAR

Republica Moldova va primi peste 100 de milioane de euro din partea Uniunii Europene. Banii, care fac parte din pachetul de asistență oferit de UE încă în 2022, vor fi debursați săptămâna viitoare. Despre aceasta a anunțat, miercuri în cadrul unei conferințe de presă, comisarul european pentru Politică de Vecinătate și Negocieri de Extindere, Oliver Varhelyi care se află într-o vizită oficială la Chișinău.

,,Am început debursarea a 100 de milioane de euro, care vor ajunge săptămâna viitoare la Chișinău. Noi oferim 35 de milioane de euro sub formă de sprijin bugetar și alte 72,5 milioane euro sub formă de asistență macrofinanciară pentru țară. Aceștia sunt pașii care urmează în sprijinul nostru pentru a obține o Moldovă și mai rezilientă pro-europeană”.

Oficialul european a ținut să precizeze că progresele Republicii Moldovei vor fi monitorizate foarte atent în următoarea perioadă. Totodată, acesta a mai spus că țara noastră va primi și mai multe fonduri europene.

,,Munca grea abia începe acum. Până acum a fost munca care s-a concentrat pe cele 9 criterii pentru inițierea procesului de negociere. De acum încolo, în afară de exercițiul de raportare anual vom măsura și progresul înregistrat de Republica Moldova. Va fi nevoie ca toată administrația să parcurgă pas cu pas toată legislația Uniunii Europene. Vorbim despre zeci de mii de legi”.

Premierul Dorin Recean a ținut să menționeze că în parcursul european cel mai complicată domeniu pentru țara noastră este reforma justiției, dar a ținut să-i mulțumească Uniunii Europene pentru sprijinul acordat.

,,Aceste fonduri vor fi alocate diferitor sectoare dezvoltarea economică, educația, sănătatea și infrastructura pentru ca noi să îmbunătățim calitatea vieții cetățenilor noștri. Cel mai dificil este domeniu este reforma în justiție. Trei domenii care sunt mai complexe sunt: mediu, agricultura și competiția”.

După conferința de presă susținută cu premierul Dorin Recean, oficialul european a vizitat și Expoziția Trenul Durerii, amplasată în Piața Marii Adunării Naționale, dedicată victimelor deportărilor regimului stalinist.

La Chișinău a avut loc prima sesiune de screening bilaterală în cadrul negocierilor pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Reuniunea se desfășoară pentru prima dată în țara candidată, și nu la Bruxelles.
Deschiderea oficială a negocierilor de aderare la UE a avut loc în data de 25 iunie.

Despre autor

Redacția STAR

Lasă un comentariu