NOUTĂȚI

Un tribunal din Moscova a emis mandat de arestare pe numele văduvei opozantului rus Alexei Navalnîi, Iulia Navalnaia

Compus de Carolina Digori

Un tribunal din Moscova a emis mandat de arestare pe numele văduvei opozantului rus Alexei Navalnîi, Iulia Navalnaia. Conform deciziei, Navalnaia, care locuiește în afara Rusiei, a fost acuzată de extremism și va fi reținută imediat ce va intra pe teritoriul Federației Ruse. Potrivit legislației ruse Navalnaia riscă până la șase ani de închisoare sub acuzația de „participare la o comunitate extremistă”.

Potrivit surselor Interfax, ancheta o acuză pe Navalnaia de crearea și distribuirea pe internet a unor videoclipuri menite să discrediteze autoritățile ruse și să colecteze donații pentru „Fundația pentru Combaterea Corupției”, pe care Kremlinul o consideră extremistă. ONG-ul a fost înființat în 2011 de Alexei Navalnîi și până în prezent investighează și se expune privitor la cazurile de corupție în care sunt vizați oficiali de rang înalt ai Guvernului rus.

Purtătoarea de cuvânt a opozantei, Kira Iarmîș, a numit decizia tribunalului „o recunoaștere rapidă a meritelor”. Ulterior, însăși Iulia Navalnaia a postat un comentariu pe rețelele de socializare în care l-a criticat dur pe președintele rus Vladimir Putin, numindu-l „ucigașul soțului ei și criminal de război”.

„ Oh, deci nu va fi procedura obișnuită? Agent străin, apoi deschiderea unui dosar penal, și apoi arestul?! Când veți scrie despre asta, vă rog să nu uitați să menționați principalul lucru: Vladimir Putin este un ucigaș și un criminal de război. Locul lui este în închisoare, nu undeva la Haga, într-o celulă confortabilă cu televizor, ci în Rusia – într-o colonie similară și într-o celulă de 2 pe 3 metri, în care l-a ucis pe Alexei”, a scris Navalnaia.

În decembrie 2023, Alexei Navalnîi a fost transferat într-o colonie din Siberia, unde a decedat subit pe 16 februarie 2024. Iulia Navalnaia și apropiații opozantului au declarat atunci că Navalnîi a fost ucis. Ea a mai subliniat că va continua demersul soțului său și va lupta pentru „a da speranță oamenilor.”

Despre autor

Carolina Digori

Lasă un comentariu