NOUTĂȚI

Chișinăul ocupă locul 191 în clasamentul celor mai fericite orașe din lume, conform „Happy City Index 2024”

Compus de Carolina Digori

Chișinăul ocupă locul 191 în clasamentul celor mai fericite orașe din lume, conform „Happy City Index 2024”, realizat de Institutul pentru Calitatea Vieții din Marea Britanie. Capitala țării noastre a depășit orașe europene precum Madrid și Varșovia, care se află în partea inferioară a listei de 250 de orașe. În timp ce unii oameni cred că pentru pentru a atinge fericirea maximă le lipsesc mai multe lucruri, psihologii susțin că fericirea depinde de mai mulți factori, precum libertatea și siguranța.

,,-Nu este război și deja este bine. -Altceva puteți enumera? – Sunt magazine, parcuri. Bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt este curat, dar în rest este murdar, conform standardelor europene”.

,,Așa cum eu sunt tânără și studiez la universitate, nu am posibilități de a lucra, pentru că atunci când este vorba de fericire, este nevoie de un loc de muncă și o leafă bună.”.

,,Îmi place totul aici: este curat și ordonat, iar oamenii sunt binevoitori. Poate ar fi nevoie de mai multe coșuri de gunoi, pentru că acest aspect mi se pare că lipsește, dar în rest îmi place orașul. Este frumos.”.

,,Eu am observat un lucru, am să folosesc un termen: cam înăcrită merge lumea pe stradă, înăcrită la față în sens. În general, așa este o atmosferă apăsătoare”.

,,Oamenii din jurul meu, în ultimul timp, se simt cu mult mai bine, mai dispuși decât cu opt-zece ani în urmă”.

Potrivit psihologului Mihai Potoroacă, infrastructura și accesul la instituțiile sociale sunt esențiale pentru fericirea locuitorilor unei zone urbane.

,,Cum este organizat transportul public, cât de bun este accesul la magazine, piețe, librării, școli”.

Alți factori, la fel de importanți, sunt ecologia, spațiile verzi care influențează mult starea de bine, dar și lipsa ambuteiajelor.

,,Adică în ce măsură oamenii din localitate se simt siguri pe timp de zi și pe timp de noapte. Dacă se pot plimba liber și fără frică seara mai târziu pe străzile orașului. Este important și în ce măsură poți să ajungi dintr-o regiune a orașului, în alta, in timp, adică cât de repede poți să ajungi”.

Clasamentul Happy City Index 2024 evaluează nivelul de fericire și bunăstare al locuitorilor orașelor din întreaga lume, iar indexul măsoară factori, precum calitatea guvernării, economia, situația ecologică și mobilitatea.

Despre autor

Carolina Digori

Lasă un comentariu