NOUTĂȚI

Lituania, Estonia și Letonia vor continua să ofere sprijin Moldovei pe drumul de aderare la UE

Compus de Redacția STAR

Președintele Lituaniei, Gitanas Nausėda, președintele Estoniei, Alar Karis, și cel al Letoniei, Edgars Rinkēvičs, au semnat o declarație comună prin care își reafirmă sprijinul pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Oficialii au fost invitați în țara noastră pentru a sărbători împreună cu cetățenii moldoveni Ziua Independenței.

Lituania, Estonia și Letonia au fost primele dintre fostele republici sovietice care și-au recâștigat independența, iar lupta lor a fost un exemplu și pentru noi. Integrarea ulterioară a Țărilor Baltice în spațiul european ne-a arătat și nouă calea pe care trebuie să mergem dacă ne dorim un viitor prosper și pașnic pentru noi și pentru generațiile care vor veni. Iar sprijinul oferit Chișinăului de la Riga, Vilnius și Talin face ca parcursul nostru de aderare la UE să fie mai ușor, mai rapid și mai temeinic.

Oficialiii au spus că vizita lor transmite un mesaj foarte clar: „statele baltice și Moldova sunt unite”.

„Moldova este o națiune europeană și are locul său de drept în sânul familiei Uniunii Europene. În pofida tuturor greutăților, angajamentul Republicii Moldova față de valorile europene rămâne neclintit. Lituania vă este alături pentru a vă sprijini în această cale”, a spus președintele Lituaniei, Gitanas Nauseda.

Cei trei președinți s-au arătat încrezători că Moldova va face parte din blocul comunitar.

„Cred că aveți cei mai buni prieteni în statele baltice, care sărbătoresc independența alături de dumneavoastră și vă doresc toate bune, atunci când este vorba de parcursul european. Cunoaștem că durează și e nevoie de decizii dure politice, de curaj și determinare pentru a avansa în procesul de aderare”, a spus Edgar Rinkevici, președintele Letoniei.

„La referendumul nostru, am obținut 65 % de voturi în favoarea aderării la UE. În prezent, sprijinul pentru UE este mai mult de 80 %. Estonia este ferm alături de voi în această cale”, a spus Alar Karis, președintele Estoniei.

Preimerul Dorin Recean a menționat că Moldova sărbătorește nu doar Ziua Independenței, dar și parteneriatele puternice și durabile stabilite cu țările baltice.

„Este ziua în care ne aminitim cât de puternic este visul nostru comun – un viitor în pace, prosperitate și demnitate. Pe drumul nostru spre o viață mai bună, nu suntem singuri. Avem alături prieteni adevărați care ne susțin și ne arată prin propriul exemplu că viitorul este în mâinile noastre”.

Oficialii au venit în țara noastră la invitația șefei statului Maia Sandu, care însă nu s-a întâlnit cu ei pe motiv că s-a îmbolnăvit de COVID-19. Într-o postare publicată pe rețele de socializare, președinta a mulțumit țărilor baltice pentru ajutorul oferit țării noastre în procesul de aderare la Uniunea Europeană. Potrivit Maiei Sandu, vizita președinților celor trei state membre UE ,,este un semn clar al sprijinului pentru Moldova”.

După conferința de presă, președinții Lituaniei, Estoniei și Letoniei au depus flori la monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfânt.

Anul acesta, țările baltice au sărbătorit 20 de ani de când au aderarat la Uniunea Europeană.

Despre autor

Redacția STAR

Lasă un comentariu