NOUTĂȚI

Ziua Mondială a Donatorului de Sânge este marcată în fiecare an pe 14 iunie. Donatorii activi au primit diplome de recunoștință

Compus de Redacția STAR

Palatul Republicii a fost transformat vineri într-un imens centru de transfuzie a sângelui cu ocazia celei de a 20-a aniversări a Zilei Mondiale a Donatorului de Sânge. Zeci de voluntari, dar și angajați din domeniul ocrotirii sănătății și ai Ministerului Afacerilor Interne și Apărării, au venit să doneze sânge. Cei mai activi donatori s-au ales cu diplome de recunoștință din partea Ministerului Sănătății.

De 16 ani, Vitalie Suvac din Chișinău donează de două ori pe lună sânge. Bărbatul spune că potrivit calculelor sale, a donat până acum aproximativ 300 de litri de sânge.

„Din 2008 donez sânge și mă simt foarte bine. Parcă mai bine mai ușor așa.Nu am niciodată dureri nimic. O să veniți și luna viitoare? Numaidecât, fără schimbări o să fie”.

„Când am împlinit 18 ani tot pe 14 iunie am început. Mă simt bine după ce donez și după care am văzut care sunt avantajele a donărilor cât și pentru sănătatea mea și fac un voluntariat care necesită sânge de sângele meu. Astăzi va fi a 12 oară, am donat de 11 ori doar sânge, acuma plasmă”.

Ina Dușa activează în calitate de medic endocrinolog la Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga”, iar de mai bine de 10 ani donează sânge. Medicul ne-a spus că, muncind în acest domeniu, a înțeles cât de mult au nevoie pacienții de sânge, plasmă și masă eritrocitară pentru a fi salvați.

„Dăruim o picătură din noi ca să salvăm viața altor oameni care nu ii cunoaștem și nu îi vom cunoaște niciodată dar fără de care nu vor putea fi salvați. Pur și simplu sângele este echivalent cu viață și în lipsa lui nu putem să ne facem lucrul”, a spus Ina Du;a, medic endocrinolog la Spitalul Clinic Republican, „TIMOFEI MOȘNEAGA”.

„E un act de binefacere un act că esti de folos societății, care tu contribui cu ceva la socitate cu ceva special, știm cu toții că unele grupe mai rar se găsesc și chiar este nevoie zi de zi”.

Zilnic, instituțiile medicale au nevoie de cantități enorme de sânge pentru a salva vieți. Directorul Institutului Mamei și Copilului spune că anual spitalul pe care
îl gestionează are nevoie de 1000 de litri de componente sanguine, iar cea mai mare cantitate este utilizată în secția obstetrică și ginecologică.

„Numai săpămâna aceasta noi am avut două cazuri de hemoragii masive în jur de șape litri, sigur că în fiecare caz medicii au făcut transfuzie de sânge, trasnsfuzie de plasmă și sigur că avem nevoie și avem nevoie mult”, a spus Sergiu Gladun, directorul Institutului Mamei și aș COpilului.

Reprezentanții Institutului de Medicină Urgentă susțin că pentru ei e vital necesar să aibă în rezerve toate produsele sanguine.

„Noi ca institut de medicină urgentă și instituție strategică care acordăm în urgență suntem cred, cei mai interesați ca banca noastră de sânge să fie permanet aprovizionată cu produse de sânge, pentru că avem pacienți cu hemoragii active, hemoragii intraoperatorii, pacienți politraumatizanți care necesită aici și acum și colectivul nostru este destul de activ pentru a participa la donarea voluntară de sânge”.

Din 2004, pe 14 iunie, este sărbătorită Ziua Mondială a Donatorului de Sânge, declarată în memoria imunologului austriac Karl Landsteiner, care a descoperit cele patru grupe de sânge.

Despre autor

Redacția STAR

Lasă un comentariu