Manifestările oficiale dedicate Zilei Independenței au început marți, 27 august, cu depuneri de flori la monumentul „Maica îndurerată” și la monumentul domnitorului Ștefan cel Mare și Sfânt. La ceremonie au participat prim-ministrul Dorin Recean și președintele Parlamentului Igor Grosu, care au făcut apel la consolidarea societății moldovenești în jurul obiectivului de construire a unui viitor european în Republica Moldova.
Prim-ministrul Dorin Recean a declarat că în ziua de 27 august, cetățenii Republicii Moldova sărbătoresc crajul, determinarea și sacrificiul celor care au făcut ca țara naostră să devină independentă acum 33 de ani, iar datoria noastră a tuturor este să continuăm să ne apărăm independența.
,,Sarcina noastră – să muncim disciplinat. Să construim viitorul european și asta înseamnă să construim viața bună, bunăstare aici la noi în Republica Moldova. Asta facem cu toții împreună. Independența în primul rând înseamnă determinarea noastră de a dori să fim independenți. Să muncim pentru această independență. Să luptăm. Și am încrederea că de fiecare dată noi moldovenii ne mobilizăm împreună și facem fața tutror provocărilor, exact la fel vom face și de aceasta dată”.
Președintele Parlamentului a subliniat că marcăm Ziua Independenței, în ajunul evenimentelor importante ce țin de avansarea în procesul de integrare europeană. Igor Grosu consideră că poporul nostru trebuie să se unească și să se mobilizeze pentru ca Republica Moldova să devină parte a familiei europene.
,,Și un lucru trebuie să înțelegem, din scurta aceasta istoria noastră – pentru independența trebuie să lupți. Pentru respect trebuie să lupți. Aceste elemente nu se dau pe gratis. Nu se oferă ca o decorație. Spuneam și cu alte ocazii, noi timp nu mai avem pentru încercări, pentru experimente. Obiectivul este foarte clar, toată lumea este mobilizată și în cel mai scurt timp o să ajungem la obiectivul care ne dorim cu toții – să devenim membrii a marii familii Europene”.
Au depus flori la monumentul domnitorului Ștefan cel Mare și Sfânt și deputați din Primul Parlament, care au votat pentru proclamare Independenței Republicii Moldova. Foștii parlamentari spun că, acum 33 de ani, ei și-au propus să elibereze Moldova din cătușele imperialiste al Uniunii Sovietice și să construiască un stat european.
,,Noi cei care am votat declarație de independență am stipulat în principiile declarației punctele 8,9 și 10 se refere exact la relațiile noastre externe. La recunoașterea internațională, la recunoașterea principiilor ONU, la renucoașterea documentelor Helsinki. Noi atunci gândeam Republica Moldova ca pe o parte componentă a civilizației europene și ne bucurăm că astăzi devine mai clar, oirzontele sânt mai clare”, a spus Ion Hadîrcă.
Deputatul în Primul Parlament Mihai Druță, care este deputat și în actuala legislatură spue că este bucuros că peste atâția ani este martor al realizării aspirațiilor pe care le aveau deputații în anii 90.
,,Și acum a fost posibil și de facto să facem pași reali de aderare la UE. Și eu sunt convins că parlamentul de actuala legislatură va întra în istorie, ca parlamentul integrării europene. Așa cum parlamentul de legislatură întâi 1990 – 94 a rămas deja în istorie cu subdenumirea de parlamentul independenței”.
Peste cinci luni de la proclamarea Independenței, Republica Moldova devine membru al Organizației Națiunilor Unite. Era 2 martie 1992, când drapelul moldovenesc a fost arborat la sediul ONU din New York, în prezența președintelui Mircea Snegur. Exact în această zi forțele separatiste de la Tiraspol și Armata a 14-ea a Federației Ruse atacă un grup de polițiști moldoveni care proteja populația civilă din stanga Nistrului.
Aproximativ 30 de mii de militari, polițiști și voluntari au luptat atunci pentru apărarea integrității teritoriale și independenței țării noastre, iar 300 dintre ei au murit în acel război. Chiar dacă sărbătorim 33 de ani de independență, trupele rusești continuă să stea ilegal în regiunea transnistreană.
Veteranii Războiului pentru Independență, veniți la moumentul Maica Îndurerată pentru a-și comemora camarazii care și-a dat viața pentru țară spun că în această zi au emoții mari. Printre aceștia este și Iurie Bostan și Ivan Ceban.
,,Pentru mine independeța înseamnă foarte mult. Pentru că am contribuit câte puțin pentru apărarea patriei în 1992. Și este meritul nostru și meritul a tuturor celor care au participal la acel război. Un război nedrept declărat de Federația Rusă împotriva statului nou tânăr moldovenesc. A fost foarte greu, dar ce a să face? Război este război”.
,,Independența înseamnă în primul rând o mândrie, fiindcă sântem o țară, cât de cât independentă, cu toate că toți să ne spun că, ca statut, mai ales Federația Rusă ne consideră că suntem pân când o particica lor. Și anii care au trecut, considerăm că n-a fost o viață care s-a scurs în zadar”.
,,Și ziua asta pentru mine, anume pentru mine, îs fericit și să mă mândresc de țara mea. Dacă o trebuie o mai apăra, cum am apărat în 92. Mă închin în fața țării și a lui Ștefan cel Mare”, a spus și veteranul Valeriu Melnic.
Lasă un comentariu