NOUTĂȚI

Ziua Culturii Naționale și aniversarea a 175 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu, celebrate cu numeroase expoziții, recitaluri și conferințe științifice

Compus de Redacția STAR

Ziua Culturii Naționale și aniversarea a 175 de ani de la nașterea poetului, Mihai Eminescu, au fost marcate miercuri prin numeroase expoziții, recitaluri, conferințe științifice și lansări de carte. Această zi, celebrată cu fast și emoție, capătă o semnificație aparte, deoarece anul 2025 a fost declarat oficial în țara noastră „Anul Mihai Eminescu”.

Manifestările au debutat încă de dimineață cu tradiționala ceremonie de depunere de flori la bustul lui Mihai Eminescu de pe Aleea Clasicilor din centrul Capitalei. Oficialități, oameni de cultură, elevi și admiratori ai operei eminesciene au adus un omagiu celui considerat „Luceafărul poeziei românești”, ale cărui versuri continuă să inspire generații întregi.

AMBIANȚĂ ziua_culturii_bust (43) 00.04 -00.14 elevii recită „Fiind băiet păduri cutreieram”

,,Să recapitulăm, de fapt, biografia, și textele învățate pe de rost, în preajma bustului, care este un loc simbolic. Este un reper cultural pe care ei nu trebuie să-l neglijeze și pe care noi, profesorii avem datoria să-l recultivăm și să-l răsădim”, a spus Viorica Oleinic, profesor la LT ,,Davinci”.

,,Noi când învățam la școală pe ascuns citeam cărțile lui Eminescu. Mai aveam rude în România și veneam cu cărți de acolo”.

Locuitorii Capitalei au împărtășit echipei ONE TV ce versuri din opera eminesciană preferă, mărturisind că se regăsesc în trăirile marelui poet, care, descriind realitățile ce îl înconjurau, a reușit să prezică viitorul. Nicolae Baltag spune că are o relație specială cu prozatorul român, pe care îl consideră apropiat sufletului. Opera acestuia, pe care a descoperit-o încă din tinerețe, l-a ajutat să treacă peste greutățile vieții și să-și aline amarul zilelor trăite în casa de copii.

„Cine-au îndrăgit străinii”…Se vede că îl durea inima de țara asta. Te învață să trăiești”.

Timp de trei decenii, profesoara Valentina Romanciuc a predat limba română la gimnaziul din satul ei natal, Jora de Jos, raionul Orhei. Deși s-a pensionat și nu mai are obligația de a-i învăța pe elevi, ea spune că opera eminesciană și literatura română i-au intrat în sânge. Valentina a parcurs peste 70 de kilometri pentru a-i aduce un omagiu.

,,Recită Lacuri codrilor albastru… Recită La steaua când a răsărit.. Acolo găsim tot pentru suflet, dragoste, mângâiere și revoltă, dragoste față de neam și țară care trebuie să persiste în fiecare suflet”.

Sub genericul „Mihai Eminescu – poetul și vocea romanității”, Biblioteca Națională a Republicii Moldova a organizat o expoziție tematică ce a reunit peste 220 de documente: cărți rare, ediții facsimile, albume cartofile și de filatelie, caiete bibliofile, cărți lilipute, precum și mai multe lucrări de analiză și critică literară a operei eminesciene.

Ziua Culturii Naționale este sărbătorită și în România. Reprezentanții Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova au subliniat într-o postare pe rețelele sociale că aceasta este o sărbătoare care unește sufletele românilor de pe ambele maluri ale Prutului, iar versurile lui Eminescu rămân un simbol al unității culturale și spirituale dintre țările noastre.

Despre autor

Redacția STAR

Lasă un comentariu