Optzeci de mii de donări de sânge pot asigura necesarul anual de componente sanguine în instituțiile medicale din țară. Centrul Național de Transfuzie a Sângelui continuă să organizeze campanii de donare pentru a suplini stocurile. Banca mobilă de colectare de sânge a ajuns joi la Centrul Medicilor de Familie nr. 4 din sectorul Buiucani al municipiului Chișinău, unde zeci de voluntari tineri au participat pentru prima dată la o astfel de acțiune, în speranța că sângele lor va salva o viață și va ajuta la menținerea sănătății altor persoane.
„Am venit cu scopul de a ajuta oameni de a dona sânge la centrul Nr 4. din Chișinău, Buiucani”.
” – Cum credeți de ce este important gestul Dvs? – Pentru a salva vieți, persoanele care vor crește în viitor să se gândească la bine, nu la rău, să vrea și ei să salveze vieți”.
„Tocmai am împlinit 18 ani și am zis să vin să donez sânge și nu e dureros nimic. Și vă sfătui să veniți să donați sânge și să salvați oameni”.
„Sunt multe cazuri, accidente unde este necesar sânge de a salva vieți, de aceea este necesar să dăm sânge, să fie această rezervă”.
Pentru ca procedura de donare a sângelui să decurgă fără complicații, este necesar ca donatorul să îndeplinească anumite condiții, atenționează specialiștii transfuziologi.
,,Pot să doneze persoanele de la 18 până la 60 de ani, să fie neapărat sănătoase, să nu primească medicamente, intervenții chirurgicale, patologii cronice. Interogăm persoana, este un chestionar care îl îndeplinește și plus la toate noi, ca medici, interogăm fiecare persoană în parte pentru a vedea dacă este aptă persoana pentru donare”, a spus Marina Toma, medic transfuziolog.
Managerul Centrului Medicilor de Familie nr. 4 din Capitală, Livia Pavelescu, spune că în cadrul instituției pe care o conduce sunt organizate frecvent astfel de acțiuni de donare a sângelui.
,,Este un gest atât de simplu dar care poate salva vieți. Deoarece în întreaga lume și la noi în țară, zilnic, sunt pacienți care au nevoie de sânge. Fiecare donator poate salva până la trei vieți, dacă nu îi salvează, cel puțin îmbunătățește starea de sănătate a acestora. Sângele de fapt este un produs care nu poate fi obținut artificial în fabrică, uzină. Noi nu îl putem importa acest produs, nu il putem primi ca ajutor umanitar. Accentuez cât e de important ca fiecare din noi să participe la crearea acestei rezerve de sânge”.
Un adult sănătos poate dona 450 de mililitri de sânge la fiecare 8 săptămâni.
Lasă un comentariu