Zeci de mii de georgieni, au protestat pașnic luni seara în fața parlamentului de la Tbilisi și au cerut anularea alegerilor parlamentare, câștigate de partidul de guvernământ acuzat de legături cu Rusia. Opoziția pro-europeană inclusiv, președinta țării Salome Zurabișvili, a cerut repetarea scrutinului despre care au spus că a fost fraudat cu ajutorul Rusiei. Comisia Electorală din Georgia a anunţat că începe marți renumărarea parțială a voturilor.
La doar câteva minute de la începutul protestului, manifestanții l-au observat pe liderul ungur pro-rus Viktor Orban, care tocmai a ajuns la Tbilisi pentru a felicita partidul învingător. Deși în prezent Orban deține președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene, UE s-a distanțat anterior de vizitele sale din timpul mandatului, subliniind că acestea nu reprezintă poziția Uniunii. La ieșirea din hotel, Orban a fost întâmpinat de o mulțime furioasă care l-a huiduit și înjurat.
Manifestanții spun că au ieșit să protesteze împotriva conducerii care apropie țara de Rusia și o îndepărtează tot mai mult de Uniunea Europeană.
„Sunt aici pentru a apăra viitorul european al țării noastre. Să spunem cu tărie că Georgia este o țară europeană și că viitorul nostru este în UE.”
„Alegerile au fost în totalitate trucate. Sunt furate de la cetățenii georgieni de „visul rusesc”, nu este „Visul Georgian” cu adevărat’’.
Prezentă la manifestație, președinta pro-europeană Salome Zurabișvili a declarat că partenerii Georgiei trebuie să vadă ce se întâmplă cu adevărat în țară, deoarece victoria partidului de guvernământ „nu este voința poporului georgian”, care dorește să-și păstreze viitorul european.
„Votul vostru a fost furat. Ei încearcă să vă fure și viitorul. Dar nimeni nu are acest drept, iar voi nu veți permite să se întâmple asta.”
În pofida numărului impresionant de participanți, mitingul s-a încheiat pașnic după câteva ore fără incidente grave. A doua zi Comisiile electorale de circumscripție din Georgia au anunțat că vor efectua marți renumărarea buletinelor de vot din cinci secții de votare selectate aleatoriu din fiecare circumscripție electorală.
Partidul „Visul Georgian”, care se autoproclamă pro-european, dar este condus din umbră de oligarhul pro-rus Bidzina Ivanișvili, a devenit din ce în ce mai autoritar în ultimii ani, adoptând legi similare celor utilizate de Rusia pentru a reprima libertatea de exprimare.
Comentând rezultatul alegerilor din Georgia, fostul ministru al afacerilor externe din Republica Moldova, Nicu Popescu spune că liderii care se autoproclamă „democrați” și „pro-europeni” au apărut în Georgia în urmă cu mai bine de un deceniu. În realitate, aceștia erau oligarhi care au legături cu Rusia, și care, sub masca integrării europene, au început să submineze drumul țării către Europa, subliniază Popescu. Fostul ministru a adăugat că de fapt, acești oligarhi au condus din umbră, ajungând până acolo încât au pus în funcție un președinte de fațadă, Margvelașvili, pe care l-au înlăturat imediat ce acesta a refuzat să le urmeze indicațiile.
„ Încet și aproape neobservat, Georgia a fost condusă spre izolare și stagnare. Astăzi, consecințele sunt grave: țara devine tot mai izolată, societatea civilă este sub atac, iar discuțiile despre reintroducerea vizelor de călătorie arată cât de mult a pierdut Georgia din sprijinul european. Aceasta este o lecție dureroasă și o avertizare pentru noi, în Moldova. Oligarhii pot să promită un drum european, dar, din umbră, să împingă țara spre o cu totul altă direcție – una care ne aruncă în izolare și în brațele Rusiei”, a comentat Nicu Popescu situația politică din Georgia.
În iunie, Bruxelles-ul a suspendat un ajutor financiar de zeci de milioane de euro destinat Georgiei și a stopat procesul de aderare al țării la UE din cauza unei legi privind „influența străină,” pe care partidul „Visul Georgian” a adoptat-o după modelul rusesc. Marți și guvernul Suediei a declarat că îşi suspendă cooperarea cu autoritățile din Georgia din cauza distanțării acestora de principiile democratice. Anunțul a fost făcut de ministrul suedez al Cooperării pentru Dezvoltare și Comerț Exterior, Benjamin Dousa, care a subliniat că colaborarea ar putea fi reluată în viitor, dacă Georgia se va apropia din nou de UE.
Lasă un comentariu