Georgienii au protestat marți, pentru a 20-a zi consecutiv, față de decizia guvernului pro-rus de a suspenda negocierile pentru aderarea la Uniunea Europeană. Protestele s-au extins în toate marile orașe ale Georgiei, inclusiv Batumi și Kutaisi, iar în capitală numărul manifestanților a fost estimat la zeci de mii de persoane.
Protestatarii au două revendicări clare: eliberarea prizonierilor politici și organizarea unor noi alegeri parlamentare și prezidențiale. Tensiunile au escaladat după ce, pe 14 decembrie, un colegiu de electori, format din reprezentanți ai partidului de guvernământ „Visul Georgian”, l-a ales pe fostul fotbalist Mihail Kavelașvili drept președinte. Deși nu are studii superioare, Kavelașvili a fost singurul candidat propus. În fața parlamentului, unde avea loc votul, câteva mii de oameni jucau fotbal, subliniind astfel singura realizare a noului președinte.
În aceste condiții, actuala președintă proeuropeană, Salome Zurabișvili, a refuzat să-și depună mandatul care expiră la sfârșitul lunii decembrie, declarându-se singura autoritate legitimă din țară. Miercuri, ea a ținut un discurs în Parlamentul European, unde a îndemnat să se facă presiuni asupra guvernului georgian pentru organizarea unor noi alegeri.
„Georgienii reacționează astăzi la ceea ce ei consideră drept o deposedare de libertatea și de viitorul lor. Singura conjunctură în care oamenii din Georgia ies masiv în stradă este atunci când văd că o problemă existențială este în joc.”
Protestele au început pe 28 noiembrie și, la început, au fost însoțite de confruntări violente între demonstranți și poliție. Forțele de ordine au recurs la tunuri de apă și gaze lacrimogene pentru a dispersa mulțimea, iar protestatarii au ripostat cu mijloace pirotehnice. Totuși, în ultimele zile, manifestările s-au desfășurat într-un cadru pașnic.
Lasă un comentariu