Vremea extremă face prăpăd în mai multe țări din centrul și nordul Europei. În timp ce sudul se topește de căldură, Germania, Austria, Slovacia și Slovenia au fost puternic afectate de furtuni, ploi torențiale, inundații, grindină și chiar tornade. Fenomene meteo extreme sunt așteptate miercuri și joi și în România. În acest sens meteorologii au emis cod galben și portocaliu de furtuni și vijelii.
În Slovacia, 135.000 de gospodării în partea de vest a țării au rămas temporar fără electricitate din cauza daunelor provocate de fulgere și copaci căzuți asupra liniilor de electricitate. Regiunile sudice au suferit în mod deosebit, în special liniile feroviare. Trenurile Eurocity către Budapesta și Praga au fost redirecționate.
Mai multe furtuni au provocat prejudicii grave în mai multe zone ale Germaniei. Statele federale Bavaria, Baden-Württemberg, Renania de Nord-Westfalia, Saxonia Inferioară și Saxonia au fost deosebit de afectate. Sute de operațiuni de salvare au fost desfășurate în aceste regiuni.
În aceste zile, vecinii de peste Prut sunt simultan sub cod roșu, portocaliu și galben. În timp ce sudul și sud-estul se topesc la temperaturi de peste 42 grade Celsius, în județele de munte, precum Banat Crișana, Maramureș și jumătate de nord a Moldovei vor fi furtuni cu grindină și vijelii.
De cealaltă parte de Oceanul Atlantic, furtunile fac prăpăd în orașele americane Chicago și New York.
Marți, orașul Chicago, a fost lovit de cel puțin 5 furtuni. Rafale de până la 120 de kilometri pe oră au smuls peste 7 mii de copaci în tot orașul.
„Uitați-vă la acest bulgăre imens de pământ. Pentru comparație, eu am în înălțime aproximativ 165 cm. Iar această chestie este mult mai înaltă decât mine. Dar adevărata dramă este aici. De câteva etaje înălțime, acest copac acum zace pe o parte la pământ. În jurul acestei zone, am văzut multe ramuri rupte. Unele dintre ele au căzut peste mașini, altele au blocat strada.”
Furtunile au afectat infrastructura energetică și au lăsat fără curent electric peste 100 de mii de localnici. Sute de mașini au fost la fel avariate.
„M-am trezit crezând că va fi doar puțin umed, dar când am ieșit am alergat pe stradă până când am văzut acest copac care acoperea întreaga stradă și primul lucru la care m-am gândit a fost, „Sfinte Dumnezeule ” sper să fie bine mașina. Se pare că am avut noroc. Este mașina prietenei mele, dar nu pare să aibă vreo zgârietură, doar câteva frunze pe ea”.
„Tot ce mi-a rămas sunt șorții, tricoul și încălțămintea. ”
„Foarte trist. Suntem în viață, deci… va fi bine.”
Potrivit Agenției Europene de Mediu, în ultimii 40 de ani, fenomenele meteorologice extreme precum furtunile, valurile de căldură și inundațiile au cauzat între 85 000 și 145 000 de decese în Europa. Peste 85% dintre aceste decese au fost cauzate de căldură. În această perioadă, pierderile economice din cauza fenomenelor meteorologice și climatice extreme în Europa au atins aproximativ o jumătate de trilion de euro.
Lasă un comentariu