NOUTĂȚI

Vladimir Bolea cere la Bruxelles crearea unui Fond de dezvoltare și solidaritate pentru agricultorii moldoveni

Compus de Redacția STAR

Guvernul Republicii Moldova a solicitat Uniunii Europene să creeze un Fond de dezvoltare și solidaritate pentru agricultura moldovenească, destinat fermierilor afectați de secetă și inundații. Mesajul a fost transmis la Bruxelles de către vicepremierul Vladimir Bolea, care a precizat că agricultura din țara noastră are nevoie acum, mai mult ca oricând, de ajutorul comunității europene.

,, În anul 2024, secetă, arșiță, grindină, precum și inundațiile din ultimele zile au atins cote alarmante, punând în pericol nu doar recoltele, dar însăși viabilitatea sectorului agricol, un sector vital pentru economia și securitatea alimentară a țării noastre. Fermierii noștri, mulți dintre ei mici producători, se află la limita puterilor, din cauza condițiilor climatice extreme, pierderile în agricultură sunt uriașe, iar resursele interne nu mai sunt suficiente pentru a asigura continuitatea muncii lor’’.

Vicepremierul Vladimir Bolea, care deține și portofoliul de ministru al Agriculturii, a precizat ca va aborda acest subiect și în cadrul unei întâlniri cu Comisarul European pentru Agricultură Janusz Wojciechowski. Executivul de la Chișinău urmează să transmită în acest sens și o scrisoare oficială mai multor instituții europene. Apelul către UE din partea Guvernului de la Chișinău vine în contextul în care fermierii din sudul țării au amenințat că vor organiza proteste în această săptămână și au solicitat instituirea stării excepționale în agricultură.

Agricultorii mai cer crearea posibilității de creditare cu o dobândă de până la 3% pe un termen de 15 ani și se declară împotriva suspendării obligațiilor de plată față de creditori pentru o perioadă de doar jumătate de an, așa cum prevede proiectul de lege adoptat vineri de Parlament. În același timp, Guvernul a alocat 100 milioane de lei din Fondul de intervenție pentru compensarea parțială a prejudiciilor cauzate de seceta și arșița puternice din anul 2024 la culturile de grâu și porumb. Fermierii pot solicita acest ajutor financiar în cazul în care aceste condiții climaterice le-au afectat cel puțin 60% din recolta culturii de porumb sau 70% din recolta de grâu. Agricultorii califică drept exagerate aceste condiții.

Despre autor

Redacția STAR

Lasă un comentariu