Născut fără mâna dreaptă și cea mai mare parte a antebrațului drept, Anantawan are doar cinci degete. Dizabilitatea a fost o barieră inițială în calea muzicii, când, în clasa a cincea, el a spus că profesorul său de muzică dorea ca toți elevii să învețe să cânte la flotă. În loc să renunțe, Anantawan și părinții lui au decis să-i găsească un alt instrument pentru a-și explora talentul muzical. Trâmbița ar fi fost instrumentul cel mai adaptabil pentru Anantawan, dar nu i-a plăcut sunetul ei.
Familia a ales vioara „pentru că era cel mai frumos instrument”, a spus Anantawan. Ei au contactat spitalul din zona Toronto din apropierea familiei, cerându-le să creeze un model adaptativ care să-i permită copilului de atunci de 10 ani să țină arcul.
Un grup de ingineri a lucrat alături de Anantawan pentru a construi un dispozitiv numit spatulă, un gips cu o limbă la capăt. Cu el, Anantawan putea să alunece arcul și să-și folosească umărul pentru a scoate sunetul.
„De la prima notă în care cântam, am fost cu adevărat atras de sunet și de conexiunea dintre corpul meu la instrument și de a-mi putea exprima imaginația”, a spus el.
Deși Anantawan este recunoscător pentru tehnologia care îi permite lui și altor persoane cu dizabilități să găsească acces la muzică, el a spus că cea mai importantă parte a incluziunii și accesului este atitudinile profesorilor, susținătorilor și oamenilor care încurajează tinerii care învață sau muzicieni.
Anantawan lucrează pentru a oferi acel spațiu pentru alții. În calitate de profesor asociat la Berklee College of Music, Anantawan a fondat Music Inclusion Ensemble, un grup de studenți cu dizabilități care oferă cazare muzicienilor în funcție de nevoile acestora.
„Ideea este că ne adunăm cu toții într-o cauză umană comună, iar rezultatele a ceea ce facem sunt în mare măsură o expresie a vocilor noastre colective, la fel de mult ca o susținere colectivă a ceea ce poate fi dizabilitatea și cum poate fi percepută. în societate”, a spus el, scrie good morning america.
Anantawan a spus că speră că oamenii care s-ar putea confrunta cu provocări în viața lor simt că au de ales în găsirea unor modalități de a se exprima.
„Datoria și sarcina mea este să folosesc această platformă într-un fel pentru a le arăta oamenilor ce poate face o persoană cu un handicap vizibil. Și este întotdeauna o onoare să fac asta. Și nu știi niciodată cine urmărește în public sau cine va fi mișcat sau inspirat să poată face o schimbare în viața lor”, a spus el.
Anantawan speră să inspire oamenii fără a fi definit doar de provocările cu care se confruntă ca urmare a dizabilității sale.
„De asemenea, vreau să fiu definit ca o persoană care este în mod inerent unică la fel de mult ca oricine altcineva”, a spus el. „Doar că pot fi definit ca o persoană mai întâi, un muzician, cineva care se luptă ca toți ceilalți, dar are și un simț comun de a se strădui să pot deveni mai bine sau cea mai bună versiune a mea.”
„Așa aș vrea să fiu perceput”, a adăugat el.
Lasă un comentariu