NOUTĂȚI

VIDEO Importul și comercializarea coroanele din flori de plastic ar putea fi interzisă

Compus de Redacția STAR

Întreprinderea Municipală „Combinatul Servicii Funerare” solicită Guvernului să interzică importul și comercializarea coroanele din flori de plastic. Reprezentanții instituției susțin că pe teritoriile cimitirelor din Capitală se adună o cantitate prea mare de coroane, care nu pot fi reciclate și se transformă într-o adevărată bombă ecologică. Mai mult, plasticul este atât de necalitativ încât poate avea efecte nu doar asupra mediului, ci poate afecta chiar și sănătatea oamenilor. Angajații întreprinderii îndeamnă oamenii să opteze pentru flori vii sau pentru plastic biodegradabil. 

Magazinele funerare din Capitală au o gamă largă de flori artificiale. Comercianții spun că cei care optează pentru coroane din flori vii trebuie să facă precomandă, iar prețul acestora este destul de piperat.

Cea mai ieftină coroană funerară din flori artificiale costă 250 de lei. Iar prețurile coroanelor din flori naturale încep de la două mii de lei. Oamenii preferă florile din plastic din considerente financiare. Administratorii cimitirelor din Chișinău au o soluție simplă: sa interzica obiectele funerare din plastic”, relatează jurnalista ONE TV Zinaida Batîru.

Ecologiștii afirmă că deșeurile din plastic odată ajunse pe suprafața solului, aduc prejudicii destul de mari solului și apelor deoarece decorațiunile din plastic aduse la cimitire nu se reciclează. Acestea sunt depozitate, iar procesul de degradare al acestor materiale durează de la zeci până la sute de ani.

„Zecile de coroane aduse în cimitire pe o suprafață restrânsă sunt expuse la razele solare, precipitații și temperaturi extreme, ceea ce duce la degradarea lor și eliberarea de substanțe toxice în sol și aer. Aceste coroane nu sunt biodegradabile și, odată ajunse în natură, se descompun în microplastic și alte elemente chimice care afectează mediul”, spune Valentina Andriucă, doctor în științe agricole, conferențiar universitar.

Valentina Andriucă, doctor în științe agricole, menționează că aceste coroane nu sunt supuse unor testări de laborator, iar toxinele ajung extrem de repede în apele freatice.

„Avem date care arată că în partea de nord a Moldovei, unde precipitațiile ajung rapid la nivelul apelor freatice, fântânile aflate la 15-20 de metri de cimitire prezintă un nivel ridicat de nitrați. Aceste coroane din plastic, deși nu poluează imediat, pot contribui pe termen lung la contaminarea apei freatice.”

Oamenii salută inițiativa autorităților și spun că o astfel de decizie trebuia luată demult, iar priveliștile cu mormane de gunoi din cimitire sunt dezolante.

„Florile artificiale ar trebui excluse total. Sunt doar o sursă de murdărie în cimitire. Trebuie să folosim doar flori naturale pentru a menține curățenia.”

„Eu sunt de acord cu interzicerea coroanelor artificiale. Poate este o părere subiectivă, dar eu mi-am înmormântat soția pe 20 decembrie și am ales coroane naturale. Totuși, înțeleg că nu toți își permit acest lucru.”

„Aceste coroane din plastic sunt dăunătoare. Ele nu au ce căuta în cimitire, mai ales că după înmormântări sunt aruncate și apoi arse, ceea ce poluează aerul.”

Ludmila Boțan, directorul Întreprinderii Municipale „Combinatul Servicii Funerare”, a anunțat pentru One TV că, pe 31 ianuarie, a solicitat Guvernului să interzică importul și comercializarea coroanelor din plastic.


„Atâta timp cât în Republica Moldova nu există un sistem de reciclare pentru aceste produse, ar fi bine să facem schimbări pentru binele nostru. La moment, nu există o lege care să interzică importul și comercializarea coroanelor din plastic, dar noi am transmis o solicitare oficială către Parlament și Guvern, în care am explicat clar situația din teren. Așteptăm un răspuns și sperăm că se va lua o decizie care să oprească importul și vânzarea acestor produse, pentru ca ele să nu mai ajungă în cimitire”, afrimă Ludmila Boțan, director al Întreprinderii Municipale „Combinatul Servicii Funerare”.

Solicitarea a ajuns pe masa Ministerului Mediului. Reprezentanții Ministerului au spus pentru ONE TV că sprijină campania de informare privind impactul coroanelor funerare din plastic asupra mediului. Acestea generează deșeuri greu reciclabile, poluează solul și apa și creează probleme în cimitire, au precizat aceștia. Ministerul Mediului îndemnă cetățenii să aleagă alternative ecologice, cum ar fi florile naturale. Totodată ei afirmă că, vor colabora cu autoritățile locale, agenții economici și biserica pentru a găsi soluții viabile și a reduce utilizarea acestor ornamente dăunătoare.

Potrivit datelor Întreprinderii Municipale „Combinatul Servicii Funerare”, anual, pe teritoriul cimitirelor din orașul Chișinău sunt aduse, de către vizitatori, peste 25 de mii de coroane funerare din plastic. 

Despre autor

Redacția STAR

Lasă un comentariu