Victor Furtună, șef interimar al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale, a câștigat concursul pentru funcția de șef al PCCOCS. Decizia a fost luată de Consiliul Superior al Procurorilor, în urma desfășurării interviurilor cu trei candidați. Furtună a obținut cel mai mare punctaj – 75,56 puncte, fiind urmat de Ion Neguriță, director interimar al Procuraturii Teritoriale Ialoveni, iar pe locul trei s-a clasat avocatul Andrei Mațco, cu 57,19 puncte. Cel de al patrulea candidat, Alexandru Machedon, adjunctul lui Furtună, și-a retras candidatura înainte de începerea interviului.
,,A desemna pe Domnul Victor Furtună câștigător al concursului public pentru selectarea candidaților la funcția de procuror-șef al PCCOCS, inițiat prin hotărârea CSP din 24 iulie 2024. A propune procurorului general candidatura Domnului Victor Furtună pentru a fi numit în funcția de procuror-șef al PCCOCS. A remite comisiei de evaluare procurorilor informația în privința candidatului Victor Furtună pentru evaluarea externă integrității etnice și financiare’’.
Victor Furtună a fost primul candidat audiat de consiliu. După audiere, el și-a expus viziunea asupra problemelor și dificultăților cu care se confruntă procuratura specializată.
,,Nu avem situații cu probleme, dar de exemplu sânt apariția fenomenelor infracționale noi la care cu părere de rău, nu doar PCCOCS, dar toate organele de drept trebuie să facă fața. Cum ar fi utilizarea de câtre grupuri criminale organizate a spațiului virtual pentru a săvârși infracțiunea, utilizarea monedelor virtuale pentru a plăti, pentru a spăla banii proveniți din activitatea infracțională, migrarea grupelor infracționale’’.
Furtună a declarat că, la fel ca și ceilalți concurenți, a venit cu o viziune clară privind modalitățile de eficientizare a activității acestei structuri.
,,Printre ceea ce propun să implementează în cadrul instituției este promovarea integrității, promovarea prioritizării cauzelor penale pe cele complicate, axarea PCCOCS pe cauze penale care într-adevăr țin de domeniu instituției și care într-adevăr țin de criminalitatea organizată, sporirea comunicării cu Mass-media, fiindcă noi considerăm că suntem destul de transparenți, dar mai avem la ce lucra și alte aspecte ce țin deja de activitatea operațională a instituției’’.
Ceilalți candidați, după ce au fost audiați de CSP, și-au împărtășit la fel planurile, care au fost în mare măsură similare cu propunerile lui Furtună: sporirea transparenței activității procuraturii specializate și acordarea unei atenții deosebite cazurilor de mare impact.
Ministrul Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, a participat și ea la interviuri, în calitate de membru al CSP. Ministrul a menționat că finalizarea acestui concurs reprezintă un pas important pentru justiția din Republica Moldova.
,,Candidații și-au prezentat conceptele de management și planurile de dezvoltare instituțională pentru Procuratură. Ulterior, aceștia au răspuns la întrebări din partea membrilor comisiei. Evaluarea candidaților s-a realizat în baza unei fișe de evaluare structurată pe opt criterii. În final, câștigătorul concursului a fost desemnat Victor Furtună, care a obținut cel mai mare punctaj. PCOCCS joacă un rol esențial în combaterea criminalității organizate, un domeniu care necesită curaj, reacții rapide, consolidare internă și asumarea responsabilități’’, a scris pe Facebook ministra Justiției.
Victor Furtună și-a început activitatea de procuror în 2011, în cadrul Procuraturii sectorului Buiucani din capitală, iar în 2016 a fost transferat la Procuratura municipală Chișinău. În 2019, el a fost numit procuror anticorupție, iar din noiembrie 2022 a fost desemnat adjunct interimar al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate, iar din ianuarie 2023 a preluat funcția de șef interimar al acestei procuraturi.
Furtună a devenit cunoscut în octombrie 2021, când i s-a încredințat examinarea plângerii depuse de deputatul PAS Lilian Carp împotriva fostului procuror general Alexandr Stoianoglo. Furturnă a reușit în două ore să deschidă un dosar penal pe numele lui Stoianoglo, iar ulterior a emis o ordonanță de reținere a fostului procuror general. Stoianoglo a fost reținut cu doar 20 de minute înainte de o conferință de presă pe care intenționa să o susțină. Deși în instanță Furturnă a solicitat arestarea lui Stoianoglo, acesta a fost plasat în arest la domiciliu, iar după trei luni a fost transferat sub control judiciar.
Un concurs pentru șefia PCCOCS, anunțat în noiembrie 2022, a eșuat. Atunci au fost depuse trei dosare: ale lui Sergiu Rusu, pe atunci șef interimar al PCCOCS, Eugeniu Rurac, șef interimar al Direcției Generale Urmărire Penală din cadrul CNA, și Andrei Mațco, avocat care a participat și la ultimul concurs. Concursul anterior a fost anulat de Consiliul Superior al Procurorilor în urma unui scandal, în care Iulian Groza, unul dintre membrii comisiei de selecție, a raportat că a primit amenințări anonime.
Conform lui Groza, persoane interesate încercau să influențeze selecția preliminară a candidaților. Candidatura lui Victor Furtună urmează să fie înaintată pentru aprobare procurorului general Ion Munteanu. De asemenea, câștigătorul concursului pentru șefia PCCOCS va trebui să treacă o evaluare externă de etică profesională și integritate.
Lasă un comentariu