Guvernul anunță că de la începutul anului, veniturile încasate la bugetul de stat au crescut, iar cheltuielile, s-au diminuat. În acest sens, Parlamentul a aprobat o rectificare a bugetului prevăzut pentru 2024. Mai mulți bani vor fi alocați pentru construcția de drumuri sau întreprinderile mici și mijlocii. Opoziția critică însă proiectul Ministerului Finanțelor și spune că toate rectificările sunt în folosul partidului de guvernare și nu al cetățeanului de rând.
Potrivit calculelor, statul va încasa venituri de 67 de miliarde de lei, creșterea fiind de aproximativ de 1 de miliard de lei. Asta se datorează revigorării economice înregistrate în a doua jumătate a anului, susține Guvernul. Mai exact, vom avea mai mulți bani la buget din contul încasărilor din impozite și taxe indirecte achitate de cetățeni și companii. Totodată, având în vedere că veniturile au crescut într-un ritm mai rapid decât cheltuielile, se propune reducerea deficitului bugetar cu 1,67 miliarde de lei.
,,Am reușit să mai atragem resurse. Ne-am uitat care domenii au reușit să valorifice banii. Regula e simplă. Tu ai insistat la începutul anului, ai cerut bani, i-ai primit, nu ai reușit să-i valorifici. Luăm și mutăm la alte domenii care demonstrează că pot să valorifice mai mult’’.
În urma rectificării bugetului, la sfârșit de an, vor fi distribuiți mai mulți bani pentru reconstrucția de drumuri. Mai exact, 622 de milioane de lei. Programul pentru susținerea întreprinderilor mici și mijlocii va primi 100 de milioane de lei în plus. De cealaltă parte, opoziția susține că proiectul de rectificare a bugetului nu reflectă o creștere economică, așa cum susține Guvernul, dimpotrivă. Deputații din opoziție susțin că toate creșterile anunțate au la bază împrumuturile făcute de guvernare.
,,Parcă ar trebui să ne bucurăm de aceste rectificări, pentru că ele, la prima vedere, seamănă cu niște rectificări pur tehnice, dar nu este chiar așa. În viziunea noastră, acest buget de rectificare deloc nu este îmbucurător pentru cetățeni, ci doar pentru actuala guvernare, care a schimbat cifrele debit, credit ca până la urmă, să iasă soldul corect’’, a spus Petru Burduja, deputat PSRM.
Potrivit calculelor făcute de Ministerul Finanțelor, la sfârșitul anului, datoria de stat externă va fi de 79,8 miliard de lei, în scădere cu 0,4 la sută față de suma prevăzută inițial în legea bugetului. Este o diminuare provocată de reestimarea cursului de schimb valutar.
Lasă un comentariu