Uniunea Europeană vrea să elimine complet dependența energetică de Rusia până la sfârșitul anului 2027. Asta reiese din planul prezentat de Comisia Europeană. Acesta prevede ca, până la sfârșitul anului 2027, în țările membre să nu mai ajungă deloc petrol rusesc, gaze naturale și lichefiate, precum și combustibil nuclear. Măsura îl va priva, totodată, pe președintele rus Vladimir Putin de banii care sunt utilizați pentru finanțarea războiului din Ucraina. Planurile UE au reaprins vechiul scandal cu Ungaria și Slovacia, țări mai degrabă apropiate de Kremlin, care ar putea pune bețe în roate la etapa de adoptare juridică. Cele două țări importă încă peste 80% din necesarul lor de petrol din Rusia. Liderii acestor țări consideră că intențiile Comisiei sunt inacceptabile.
Înainte ca Rusia să declanșeze la scară largă războiul în Ucraina, UE importa din Rusia aproximativ 45% din gazele naturale consumate. În prezent, acest volum a scăzut până la 19 la sută. Cota petrolului rusesc în importurile UE a coborât de la 27% la începutul lui 2022 la doar 3% în prezent. Potrivit planului prezentat, Comisia va elabora cadrul legislativ astfel încât țările să nu mai semneze noi contracte de achiziție a gazului rusesc rusesc, iar cele deja semnate pe termen lung să fie reziliate până în 2027.
„Astăzi, Uniunea Europeană transmite un mesaj foarte clar Rusiei: nu vom mai permite niciodată ca energia să fie transformată într-o armă împotriva noastră. Nu vom mai permite să fim șantajați și nu vom mai permite să ajutăm indirect la suplimentarea fondurilor de război ale Kremlinului”, a spus comisarul european pentru Eneregie, Dan Jorgensen.
Ca răspuns la aceste planuri, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Europa „se împușcă singură în picior”.
Multe țări europene s-au grăbit în urmă cu câțiva ani să găsească surse alternative gazului rusesc, iar state precum Polonia, Letonia, Estonia și Lituania, au devenit sută la sută independente de el. Planul Comisiei Europene este însă criticat de premierul slovac, Robert Fico.
„Vă rog, Comisia Europeană, să măsurați de cinci ori și apoi să tăiați o dată. Ba chiar vă sfătuiesc să măsurați de zece ori și să tăiați o dată. Ne-ați prezentat o strategie privind importul de energie rusă, care este absolut inacceptabilă pentru Guvernul Slovaciei.”
Ministrul ungar de externe a spus și el că planul Comisiei Europene de a interzice energia rusească este motivat politic și este o greșeală gravă.
„ Măsurile pun în pericol securitatea energetică, duce la creșterea prețurilor și încalcă suveranitatea statelor membre. Vor ca noi să plătim costul sprijinului lor nechibzuit pentru Ucraina și al aderării sale grăbite la UE. Respingem ferm acest lucru”, a scris șeful diplomației maghiare pe pagina sa de X.
Comisia Europeană urmează să prezinte în iunie un set de propuneri legislative, care vor necesita sprijinul Parlamentului European și aprobarea unei majorități calificate a statelor membre. Acest lucru înseamnă că una sau două țări membre UE nu vor putea bloca planul. Ucraina a îndemnat în repetate rânduri Europa să înceteze importurile de gaz și petrol rusesc, așa cum pentru Rusia, acestea sunt o sursă majoră de finanțare a războiului.
Lasă un comentariu