Uniunea Europeană va sprijini Republica Moldova cu 310 milioane de euro în 2025. Banii sunt destinați pentru independența și reziliența energetică a Moldovei. UE anunță că pachetul de sprijin face parte dintr-o strategie pentru următorii doi ani semnată marți la Chișinău de către comisarul european pentru extindere și de către premierul moldovean. Strategia are un dublu obiectiv: de a elimina dependența Republicii Moldova de sursele de energie din Rusia și riscurile asociate acestora și de a o integra pe deplin în piața energetică a UE.
Astfel 250 de milioane de euro alocați în 2025 vor fi repartizte pentru malul drept al Nistrului, iar o parte din acești bani vor fi cheltuiți pentru compensarea facturilor la energia electrică pentru toți locuitorii pentru un consum de până la 110 kWh pe lună. Alte 60 de milioane de euro vor fi alocate malului stâng al Nistrului.
,,Vrem să ne asigurăm că voi niciodată nu veți fi subiectul unui șantaj energetic. Din acest motiv vrem să ajutăm Republica Moldova să se integreze în piața europeană. În acest an vorbim despre 250 de milioane de euro pentru extindere pentru următorii 3 ani, dar cel mai important este faptul că acest pachet cuprinzător va face sistemul dumneavoastră mai rezilient și independent”, a spus comisarul european pentru extindere, Marta Kos.
Oficialul european a ținut să precizeze că pentru a beneficia de acești bani așa-zile autorități de la Tiraspol trebuie să îndeplinească anumite condiții, iar una dintre ele este respectarea drepturilor omului.
,,Suportul de 60 de milioane va fi legat de anumite condiționalități, legate de drepturile omului, condiționalități legate de ceea ce va face malul stâng pentru a contribui și a se asigura că drepturile omului sunt respectate și multe alte condiționalități, dar la aceste aspecte va reveni mai târziu malul drept”.
,,Acțiuni concrete prin care se respectă drepturile omului și libertățile fundamentale în regiune și care trebuie convenit cu Guvernul Republicii Moldova până a fi valorificat ajutorul. Un plan asumat prin care se actualizează treptat tarifele la energie la tarifele de piață pentru consumatorii din regiune. La fel companiile mari care exportă produse vor trebui să achite prețurile de piață pentru energie. La fel trebuie să excludă consumatorii mari din pachetul de sprijin”.
Premierul Dorin Recean a precizat că datorită ajutorului oferit de UE Republica Moldova va beneficia de furnizare stabilă de gaze naturale și energie electrică, dar și de o stabilitate a prețurilor pentru tarife. Potrivit autorităților de la Chișinău dintre cele 250 de milioane de euro oferite malului drept, 200 de milioane sunt sub formă de grant, iar 50 de milioane de euro vor fi disponibile prin intermediul instituțiilor financiare europene pentru proiecte de eficiență energetică.
,,Compensații la energia electrică pentru toată populația Republicii Moldova până în decembrie 2025. Acest ajutor va constitui în total 150 de milioane de euro. Tot din acest ajutor vor fi oferite compensații pentru afaceri de 15 milioane de euro suplimentar prevăzut deja de Guvern”.
Șefa statului Maia Sandu a explicat că noul pachet de sprijin oferit de UE va reduce impactul crizei energetice.
,,Prin acest sprijin pe malul drept vom compensa parțial creșterea tarifelor la energia electrică pentru consumatorii casnici și agenții economici. Pentru malul stâng oferta de sprijin se extinde de dincolo de ajutorul de urgență de 10 zile, evident cu îndeplinirea anumitor condiții. Cu sprijinul Uniunii Europene vom trece și peste această criză, dar cel mai important în următorii doi ani vom face investiții semnificative în sectorul energetic pentru a consolida securitatea și eficiența sectorului și a reduce costurile atât pentru economie cât și pentru cetățeni”.
Potrivit autorităților de la Chișinău, în perioada 2021-2024 Uniunea Europeană a oferit Republicii Moldova 240 de milioane de euro pentru sectorul energetic.
Lasă un comentariu