Grădinițele din municipiul Edineț devin mai moderne și mai digitalizate. Roboții, podelele senzoriale, microscoapele, imprimantele și stilourile 3D sunt doar câteva dintre tehnologiile de care beneficiază patru instituții de învățământ preșcolar din oraș, în cadrul proiectului „Edineț – oraș cu perspectivă de viitor”, finanțat cu peste patru milioane de euro de Uniunea Europeană și implementat în parteneriat cu primăria municipiului Alba Iulia din România.
,,În ultimii ani, mun. Edineț a reușit să atragă investiții importante din diverse programe finanțate de UE și țările sale membre. Împreună am reușit să îmbunătățim infrastructura în școli și grădinițe”, spune Jānis Mažeiks,
ambasadorul Uniunii Europene în Moldova.
Pentru a integra mai eficient noile tehnologii, a fost elaborat și un nou curriculum, iar fiecare SmartLab a fost proiectat și echipat astfel încât să găzduiască simultan grupuri de până la 15 copii. Pentru această inițiativă, din proiectul Uniunii Europene au fost alocați aproximativ 70.000 de euro.
Noile tehnologii îi ajută pe cei 104 copii de la grădinița “Solnîșko” să îmbine procesul de învățare cu distracția, spune conducerea instituției de învățământ primar.
,,Vom integra aici în centre de joc toate domeniile în care se poate dezvolta copilul”, spune directoarea instituției Elena Evdochimenco.
,,Copiilor le place, se vede și chiar le pot utiliza la toate activități. Activități inegrate, la care se vorbește nu doar despre mediul înconjurator, dar și despre ceea ce-l interesează pe copil la moment”, spune Alina Bucătari, coordonatoarea de proiect.
Inovațiile introduse au fost apreciate și de educatori care susțin că acestea vor contribui la simplificarea și îmbunătățirea procesului didactic.
,,Ei devin mai sociabili, își dezvoltă creativitatea, devin mai uniți și află ceva nou, lor le este interesant să se ocupe cu acest echipament, cu mașinuțe, trenulețe, microscoape”, susține educatoarea Aliona Minciuncova.
Proiectul „Edineț – oraș cu perspectivă de viitor”, implementat în perioada 1 martie 2021 – 28 februarie 2025, își propune să sporească calitatea dezvoltării urbane, serviciile publice și, în general, condițiile de trai ale cetățenilor din municipiul Edineț prin aplicarea soluțiilor inteligente în mai multe domenii de dezvoltare urbană, precum: guvernare locală, servicii publice, cartiere de locuit, afaceri și educație.
Valoarea totală a proiectului este de 4.358.886 de euro, dintre care 4.140.186 euro sunt un grant din partea Uniunii Europene prin programul „Autorități Locale: Parteneriate pentru orașe durabile 2020” și 218.700 de euro este contribuția partenerilor de implementare.
Lasă un comentariu