Compania Energocom a livrat în primele zece zile ale lunii februarie aproximativ 26,5 milioane de metri cubi de gaze în regiunea transnistreană. Resursele au fost achiziționate de Chișinău de pe piața europeană, din cele 20 de milioane de euro oferite drept ajutor umanitar de Uniunea Europeană. Între timp, nu este clar ce surse energetice va folosi regiunea separatistă după această perioadă, întrucât autoritățile de la Kiev nu s-au pronunțat oficial asupra traversării gazului către stânga Nistrului. Premierul Dorin Recean a anunțat că, începând cu 13 februarie, Tiraspolul ar urma să reia livrările de gaz prin intermediul a două companii, inclusiv una ungară, care îl va transporta până la granița Republicii Moldova.
Guvernul de la Chișinău a permis tranzitul acestuia către stânga Nistrului, însă unii experți susțin că această decizie echivalează cu finanțarea regimului separatist.
,,Guvernarea din nou a cedat în faţa Moscovei. Asistăm de fapt la o nouă schemă de finanţare a separatismului la noi în ţară, pusă la cale de kremlin, folosind firme offshore, iar actuala guvernare se preface că nimic nu se întâmplă. Comisia pentru situaţii excepţionale a permis tranzitarea gazului gratuit”, a spus analistul în domeniul energetic, Sergiu Tofilat.
Potrivit lui Sergiu Tofilat, autoritățile constitiționale au acum șansa să înceapă procesul de reintegrare.
,,În acest plan trebuie să fie prevăzute acţiunile pe fiecare domeniu, bugetul necesar şi condiţiile care trebuie să le îndeplinească Tiraspolul. Iar dacă refuză să colaboreze, să ştie că Republica Moldova are şi alte instrumente de convingere. Dacă vrem ca Tiraspolul să nu mai depindă de Moscova, trebuie să le oferim un colac de salvare, ca să ne putem mişca cu toţii înainte”.
Și Alexandr Slusari, membru al Consiliului de Administrare al Energocom, critică decizia Comisiei pentru Situații Excepționale prin care s-a permis tranzitarea gazului pentru regiunea separatistă. C IN Slusari a scris pe o rețea de socializare că decizia CSE a fost întocmită fără elemente juridice clare și că acest mecanism avantajează exclusiv regimul separatist, fără ca Chișinăul să obțină un beneficiu real.C OUT
Recent, regimul de la Tiraspol a refuzat ajutorul de 60 de milioane de euro din partea UE, condiționat, printre altele, de ajustarea tarifelor pentru consumatori. În schimb, autoritățile separatiste au identificat o soluție printr-o companie ungară, care, plătită de altă firmă din Dubai, ar urma să transporte, începând cu data de 13 februarie gazul până la granița Republicii Moldova. Chișinăul a permis tranzitul acestuia, dar cu anumite condiții, printre care și eliberarea deținuților politici. Până la implementarea noii scheme, Tiraspolul se bazează pe resurse energetice cumpărate sau împrumutate de la malul drept al Nistrului.
Lasă un comentariu