NOUTĂȚI

Unii experți afirmă că autoritățile trebuie să prevină destabilizările, având în vedere că există tineri instruiți în acest sens de gruparea criminală condusă de Ilan Șor

Compus de Redacția STAR

Peste 100 de tineri din Republica Moldova au fost trimiși în vara acestui an de gruparea criminală condusă de oligarhul fugar Ilan Șor în diferite țări pentru instruiri privind destabilizarea Chișinăului, sub pretextul proiectelor organizației Eurasia. Inițial, aceștia au fost pregătiți în Rusia, iar ulterior au fost trimiși la instruiri mai avansate în tabere de gherilă desfășurate în Bosnia și Herțegovina și Serbia, arată raportul SIS privind imixtiunea externă în procesele electorale din țara noastră. Deși schema a fost deconspirată, unii experți au afirmat pentru ONE TV că riscul destabilizărilor rămâne ridicat, mai ales în contextul viitoarelor alegeri parlamentare.

Potrivit SIS, tinerii au fost învățați la Moscova tehnici de provocare a poliției, cum ar fi confruntarea „inteligentă” a cordoanelor, deposedarea de armament și utilizarea dispozitivelor pirotehnice. Ulterior, o parte dintre ei au fost trimiși în tabere de gherilă în Bosnia și Herțegovina și Serbia, unde au fost instruiți în manevrarea dronelor, psihologia maselor protestatare, tactici de distrugere a cordoanelor de poliție, stropirea polițiștilor cu vopsea și fabricarea obiectelor de incendiere. Unii dintre aceștia au fost deja implicați în acțiuni de destabilizare în Chișinău în luna septembrie, înainte de alegerile prezidențiale și referendumul republican constituțional. Mai exact, au atacat cu pietre sau au stropit cu vopsea mai multe clădiri importante, cum ar fi Curtea Supremă de Justiție și Guvernul. Suspecții au declarat oamenilor legii că au fost remunerați cu până la 5000 de euro.

Expertul în politici publice și securitate al Comunității WatchDog.md, Andrei Curăraru, nu exclude că protestele din ultima perioadă, cu participarea fermierilor sau meteorologilor, ar putea fi deturnate pentru a crea violență.

,,Deja vedem începutul unor acțiuni de protest legate de domeniul educației, de domeniul agricultură, acestea se pot extinde în general. Așa-numite proteste spontante în care să existe organizatori din partea Partidului Șor, dar și provocatori așa-numiții titușchi, care să genereze violență în cadrul acestor proteste. Sunt posibile provocări sub steag fals în cadrul acestor proteste care să fie date pe vina guvernării”.

Expertul Andrei Curăraru mai spune că autoritățile trebuie să finalizeze dosarele penale deschise pentru tentativele de destabilizare din această toamnă, și să reintegreze în societate tinerii recrutați.

,,Cu dânșii trebuie realizate măsuri profilactice și de deradicalizare, trebuie să lucreze și cu psihologul pentru ca acești tineri să revină în societate ca membri cu drepturi depline”.

Iar analistul politic, Ion Tăbârță, subliniază că este nevoie de implicarea mai multor instituții pentru a preveni destabilizările.

,,Fiecare instituție, pe partea sa, cum s-ar spune: avem Poliția, avem sistemul judecătoresc, avem SIS-ul. Toate instituțiile trebuie să acționeze în mod comun sau să fiecare partea sa, dar până la urmă să fie rezultatul unul și același pentru a destructura aceste rețele”.

Atât analistul politic Ion Tăbîrță, cât și expertul în politici publice și securitate Andrei Curăraru, avertizează că încă există riscul unor destabilizări.

,,Pericolul este unul foarte mare mai ales că noi trebuie să înțelegem că toate aceste acțiuni cu pregătirea acestor tineri, cu corupere, toate acestea sunt pe fonul unei propagande și dezinformări puternice în a destabiliza instituțiile statului, în a lovi în guvernare, în a provoca, în a infla spiritele”.

,,Se pare că planul lui Șor era de bătaie mai lungă, nu doar legat de referendum și alegerile prezidențiale. Este clar că la moment în legătură cu criza energetică creată artificial de Gazprom vor fi nemulțumiri sociale, Ilan Șor vrea să canalizeze aceste nemulțumiri sociale și să obțină o societate mai divizată, o societate în care se va vota masiv anti-european”, a spus Căruraru.

Moscova, care a eșuat în deturnarea scrutinului prezidențial și a referendului republican constituțional, va încerca să obțină controlul asupra Parlamentului Republicii Moldova la alegerile de anul viitor, a avertizat șeful Serviciului de Informații și Securitate, Alexandru Musteața.

Ambele scrutine din toamna acestui an au avut loc pe fondul influenței fără precedent a Kremlinului. Potrivit autorităților, Ilan Șor, oligarhul care se află acum la Moscova, ar fi orchestrat o rețea masivă de cumpărare a voturilor, elaborată de serviciile speciale rusești.

Despre autor

Redacția STAR

Lasă un comentariu