LIFESTYLE

UNESCO: Ucraina are nevoie de 9 miliarde de dolari pentru reconstrucția patrimoniului cultural și pentru turism

Compus de Carolina Digori

După război, Ucraina va avea nevoie de cel puțin 9 miliarde de dolari pentru a-și reconstrui patrimoniul cultural și pentru turism. Estimarea a fost făcută de agenția culturală a Națiunilor Unite – UNESCO.

Reprezentanții UNESCO susțin că pierderile suferite de Ucraina în timpul războiului sunt uriașe, dar că după încheierea violențelor, țara trebuie ajutată.

Krista Pikkat, director al organizației UNESCO pentru cultură și situații de urgență: Conform evaluării rapide a UNESCO, costul pagubelor suferite de sectorul cultural ucrainean este estimat, în prezent, la 3,5 miliarde de dolari, scrie euronew.ro.

Războiul a afectat 341 de situri culturale din Ucraina
Agenția a precizat că luptele au afectat 341 de situri culturale din Ucraina, inclusiv din capitala Ucrainei, dar și din orașele Lvov și Odesa.

Krista Pikkat, director al organizației UNESCO pentru cultură și situații de urgență: Dacă ne gândim la reconstrucție, estimarea noastră pentru următorii zece ani este de 9 miliarde de dolari, iar această sumă ia în considerare, bineînțeles, daunele provocate siturilor de patrimoniu cultural și infrastructurii culturale, dar și nevoile pentru a putea reconstrui mai eficient.

În iulie 2023, UNESCO a condamnat cu fermitate un atac sângeros al forțelor rusești împotriva clădirilor istorice din centrul orașului Odesa. Acesta a făcut cel puțin două victime și a avariat mai multe obiective, inclusiv Catedrala Schimbarea la Față.

Krista Pikkat, director al organizației UNESCO pentru cultură și situații de urgență: Astfel, unul dintre exemplele recente este Catedrala Schimbării la Față din Odesa, care a fost bombardată în iulie 2023. Este o clădire care a fost distrusă cred că deja de două ori în trecut, așa că nu are neapărat, nu are o valoare istorică, culturală ca și clădire, dar este un reper foarte important în Odesa în ceea ce privește Biserica Ortodoxă.

Mai mult, UNESCO a precizat că distrugerea intenționată a siturilor de patrimoniu cultural, inclusiv a clădirilor și artefactelor religioase, poate fi considerată o crimă de război.

Despre autor

Carolina Digori

Lasă un comentariu