NOUTĂȚI

Una din cinci persoane suferă de dureri de cap. În Republica Moldova, 30 la sută din populație suferă de migrenă, iar cele mai afectate sunt femeile

Compus de Redacția STAR

Folosirea în exces a gadgeturilor afectează sistemul nervos. Medicii neurologi din Moldova trag un semnal de alarmă și anunță o creștere considerabilă a numărului de pacienți tineri care suferă dureri de cap în mod special din cauza gadgeturilor.

,,În special suferă sănătatea mentală a tinerilor ei sunt mai anxioși, mai depresivi aceasta se datorează mediului care este mult mai activ și interactiv și mult mia implicat în tehnologii și gadgeturi și atunci pacienții și durerea de cap. La copii și adolescenți este așa numită cefalee de tensiune în care factorul psiho-emoțional este primordial’’, spune Oxana Grosu, doctor în științe medicale, medic neurolog.

Copiii pot resimți dureri de cap chiar de la o vârstă fragedă, între 3 și 5 ani, iar în cazul în care nu sunt evitați factorii externi poate duce la dezvoltarea migrenei, spun medicii neurologi.

Oxana Grosu, doctor în științe medicale, afirmă că migrena este asociată cu unele semne pe care populația le consideră adesea o normalitate.

,,Sunt diferite forme de la ușoare la foarte severe invalidante, cel mai des este o cefalee pe jumătate de cap sau într-o tâmplă ne explică pacientul care este de caracter pulsatil, zvâcnitor ar putea fi. Pacientul zice că în această perioadă ar prefera să se întindă și nu poate face anumite activități, îl irită lumina, zgomotul puternic, sensibilitate crescută la mirosuri. Unii pacienți mai spun că au o senzație neplăcută la stomac greață sau vomă. Și dacă acest tip de durere de cap durează mai mult de 4 ore atunci este un criteriu pentru o migrenă’’.

Potrivit medicului, cel mai des de migrene suferă femeile, în timp ce bărbații suferă mai mult de cefalee în cluster, cauzată de fumat.

,,Fumatul este un trigger foarte pronunțat de cefalee claster la bărbați, ei menționează că au fumat o țigară după care m-a lovit ca un cuțit în tâmplă și m-a ținut 15 minute și nu știam ce să fac asta e un pacient cu claster, iar dacă vorbim de femei după 40 de ani care fumează și mai administrează contraceptive orale și dacă are și migrenă cu aură are riscul de 10 ori de a face accident vascular cerebral’’.

Am întrebat chișinăuienii cât de des au dureri de cap. Aceștia ne-au spus că se confruntă cu o astfel de problemă de sănătate, dar nu merg la medic

,,Mă doare capul chiar dimineață m-am sculat cu o durere strașnică de cap, da ce să facem, mai beau câte o tabletă de paracetamol. Stres mare avem că nu reușim și că am îmbătrânit și nu reușim cum reuseam’’.

,,- Ce faceți când vă doare capul? – Nimic. – Trece de la sine? – Da’’.

,,- Când vă doare capul? – Diferite motive, câteodată de oboseală, câteodată de situații diferite, fiecare cu problemele lui. -Ce faceți? -Iau o pastilă. – Și vă trece? Câteodată trece dar uneori trebuie și altceva. – Dvs fumați? -Cu părere de rău este viciul ăsta. – După ce fumați vă doare capul? Nu întotdeauna că când viciul intră în organismul tău în sânge nu prea te doare capul. – Dar la început vă durea? Da, desigur’’.


Nivelul de educație și teama de a consuma medicamente rămân principalele cauze ale ne adresării la medic, afirmă neurologul Oxana Grosu. Anual, la Centrul Naţional de Cefalee şi Tulburări Vegetative din cadrul Institutului de Neurologie și Neurochirurgie „Diomid Gherman” se adresează aproximativ 400 de pacienți cu dureri de cap.

Una din cinci persoane din întreaga lume suferă de dureri de cap, iar cea mai frecventă este migrena. Treizeci la sută din populația Republicii Moldova suferă de migrenă. 

Despre autor

Redacția STAR

Lasă un comentariu