Artistul Poporului Anatol Latîșev a fost condus pe ultimul drum. Colegi de scenă, prieteni, politicieni și alte persoane care-i admiră activitatea artistică au venit să-și ia rămas bun de la interpretul de muzică populară. Sicriul cu corpul neînsuflețit a fost depus, aseară, la Catedrala Mitropolitană „Nașterea Domnului”, unde miercuri dimineața a fost oficiată Sfânta Liturghie. Ulterior, sicriul a fost depus la Palatul Național „Nicolae Sulac”, unde oamenii au putut să-i aducă artistului un ultim omagiu, înainte de a fi înmormântat la Cimitirul Central din Chișinău.
Interpretul Gheorghe Țopa ne-a mărturisit că îl leagă ani buni de prietenie de Anatol Latîșev. Țopa a menționat că Latîșev nu se plângea de starea lui de sănătate și nu respecta indicațiile medicilor.
,,Prin asta el mă cucerea tot timbrul, prin vocea lui, prin sunetul lui, dar el a cântat tot timpul muzica mai mult de suflet. Luna asta am avut și petreceri împreună și ziua soției mele și chiar ni-am petrecut la piscină, cu nepoții mei care au venit din Canada. Dar eu numai cu el mă duc, dacă mă duc undeva și vreau să mai fi cineva – numai decât Anatol. Dar și la orice sărbătoarea care avem noi în familia noastră, orice masă, orice friptură dacă o fac.
Pentru interpreta Lenuța Gheorghiță, Anatol Latîșev a fost unul dintre cei mai apropiați prieteni și o sursă de inspirație. Ea ne-a destăinuit că visul cel mare al lui Latîșev a fost ca peste doi ani să-și sărbătorească jubileul de 65 de ani în cadrul unui concert susținut pe scena mare a Palatului Național „Nicolae Sulac”.
,,De la el am îvățat foarte mult. Noi am colaborat și am cântat la foarte multe petreceri, multe spectacole, multe turne și chiar am fost prieteni am făcut confesiuni și recent chiar vorbese de faptul că își dorea extrem de mult un spectacol în cadrul Palatului Național. Am zis că neapărat de visele se facă realizate și împlinite. Dar uite că bunul Dumnezeu a făcut alte planuri vizavi de Anatol Latîșev. Să știți cu siguranța, cei care nu l-a cunoscut, era un om fabulos și minunat, pe lângă faptul că cânta minunat”.
Și artista Galina Gherman a venit să-și ia rămas bun de la Anatol Latîșev. Interpreta spune că artistul a impresionat-o prin vocea și talentul său de a parodia alți artiști.
,,Era un băiet tânerel, subțirel, frumușel, talentat. Apropo ne plăcea de el, că era unicul care făcea parodii și putea să emite mai multe voce de a mulțor artiștii pe atuncia care erau în vogă. Și el a fost la Drăgănești, tot în raionul nostru, duminica la un spectacol și când s-a întors înapoi la Chișinău a decedat subit. Ceva probleme de sănătate – inima, tensiune, ficat, nu știu precis, dar a avut, a avut probleme”.
Maestrul Nicolae Botgros a remarcat că moartea lui Anatol Latîșev este o pierdere imensă pentru țara noastră, care pierde, în ultima perioadă, tot mai mulți oameni de cultură valoroși.
,,Era pentru frumusețe, era pentru lucruri mari. Asta a fost Anatol Latîșev. V-a dănui în sufletele noastre, va trăi mulți ani, fiindcă cântecul lui, sufletul lui a rămas aici cu noi și va rămâne veșnic”.
Printre cei care au venit să-l petreacă pe ultimul drum pe celebrul interpret a fost și Vladimir Voronin, fostul președinte al țării, care i-a acordat lui Anatol Latîșev titlul de Artist al Poporului.
De la Palatul Național, cortegiul funerar s-a îndreptat spre Cimitirul Central, unde Anatolii Latîșev a fost înmormântat.
Anatol Latîşev s-a născut în data de 23 martie 1961, în satul Dobrogea Nouă din raionul Sîngerei. Timp de 20 de ani, a fost angajat în Orchestra de muzică populară „Fluieraș”, unde a colaborat timp de cinci ani cu marele maestru Nicolae Sulac. În ultimii ani, Anatol Latîșev colabora cu Orchestra „Trandafir de la Moldova”. El a fost membru al Uniunii Muzicienilor din Moldova. Interpretul s-a stins din viață duminică, 4 august, la vârsta de 63 de ani.
Lasă un comentariu