Un conglomerat industrial deținut de un om de afaceri din Turcia care, de-a lungul timpului, a avut multiple contracte în Rusia, a vrut să preia Portul Giurgiulești, arată o investigație publicată de G4Media, un portal de știri din România. Într-un final, Guvernul a avizat pozitiv negocierile cu Administrația Porturilor Maritime Constanța, o companie subordonată Ministerului Transporturilor de la București.
Grupul turcesc este reprezentat în spațiul CSI de Natalia Madjar, o moldoveancă născută în Găgăuzia. Ea a făcut mai multe postări pe Facebook în care a criticat decizia luată de Guvern, prin Consiliul pentru examinarea investițiilor de importanță pentru securitatea statului.
Potrivit jurnaliștilor de la G4Media, Natalia Madjar a făcut mai multe vizite în Rusia și a avut întâlniri cu reprezentanți ai taberei pro-ruse din Republica Moldova. Publicația mai scrie că proprietarul conglomeratului industrial din Turcia a asistat, în 2018, la un discurs ținut de președintele rus Vladimir Putin, la Moscova. Atunci, omul de afaceri a postat pe actuala rețea X fotografii de la eveniment, despre care a scris că a fost urmărit de un public larg.
După publicarea articolului, Natalia Madjar a venit cu o replică pe Facebook. Ea a scris că este o cetățeancă a Republicii Moldova care nu face politică și nu reprezintă interesele altor țări. Madjar a subliniat că este reprezentanta unui grup industrial internațional cu active în Uniunea Europeană.
Pe aceeași rețea socială, Natalia Madjar a criticat decizia Guvernului de a aviza negocierile pentru preluarea portului Giurgiulești cu Administrația Porturilor Maritime Constanța. Natalia Madjar a subliniat că oferta depusă de grupul din Turcia a fost mai bună în ceea ce privește prețul și investițiile asumate.
Am solicitat un punct de vedere al Guvernului, dar până la publicarea știrii, nu am primit un răspuns.
La Giurgiulești funcționează în prezent două entități portuare distincte: Portul de pasageri și mărfuri, aflat în proprietatea statului R. Moldova, și Portul Internațional Liber Giurgiulești, operat de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, prin intermediul unei companii. Anume acțiunile acestei companii au fost scoase la licitație și sunt negociate de Administrația Porturilor Maritime Constanța. Pe lângă prețul achitat, compania românească și-a asumat investiții de 28 de milioane de euro în dezvoltarea obiectului.
Portul Giurgiulești este situat la gurile Dunării, la granițele cu România și Ucraina. După războiul declanșat de Rusia în Ucraina, volumul mărfii care a trecut prin acest port a crescut. Potrivit unor date publicate de Europa Liberă, în 2023, au fost transbordate peste 2,6 milioane tone de mărfuri, în timp ce capacitatea portului este de 2 milioane tone anual.