NOUTĂȚI

Un nou proiect pilot va introduce lecții în realitate augmentată, care le vor permite copiilor să exploreze obiecte 3D direct pe telefon sau tabletă

Compus de Redacția STAR

Din toamnă, elevii din 100 de școli din Republica Moldova vor învăța mai interactiv, cu ajutorul tehnologiei. Un nou proiect pilot va introduce lecții în realitate augmentată, care le vor permite copiilor să exploreze obiecte 3D direct pe telefon sau tabletă. De exemplu, vor putea studia inima umană în detaliu, rotind-o și analizând-o din toate unghiurile. Ministerul Educației promite că, prin această platformă, lecțiile vor deveni mai captivante, mai ales la chimie, fizică sau biologie. Proiectul, numit „Haptilica”, este dezvoltat împreună cu Universitatea Pedagogică „Ion Creangă” și o companie locală de tehnologie.

,,Elevii vor utiliza această aplicație se ține în mână sau pe stativ, lucează și pe telefoane foarte simplu, noi o îmbunătățim constant ca să fie cât mai accesibilă. Elevii pot ține acest obiect în mână și să studieze în 360 de grade să studieze acest corp care este inima, defapt aici ei învață despre circuitul sângelui”.

Potrivit ministrului Educației și Cercetării, Dan Perciun, aceasta este o premieră pentru instituțiile de învățământ din țara noastră.

..Avem așteptări foarte mari că introducerea acestor tehnologii o să crească nivelul de interes a eleviilor în special a disciplinelor STEM (chimie, fizică, biologie, matematică ), va diversifica metodele de predare și vom păși cu pași foarte rapizi în secolul 21 în sălile de clasă din țara noastr”.

Proiectul-pilot va fi implementat în Școlile Model și alte instituții selectate, cu sprijinul Universității „Ion Creangă” și a Centrului „Clasa Viitorului”. Se va analiza impactul tehnologiei digitale asupra competențelor elevilor, motivației pentru învățare, interesului față de studii, abandonului școlar și sprijinului oferit cadrelor didactice, afirmă rectorul universității pedagogice de stat Ion Creangă.

,,Sunt sigură că din septembrie vorm începe să pilotăm această tehnologie ca să vedem impactul procesului digital asupra procesului de învățământ, aici îmbinăm nu doar dimensiunea educațională dar și de cercetare”, a spus rectorul Universității Pedagogice de Stat ,,Ion Creangă”, Alexandra Barbăneagră.

Managerii de gimnazii au păreri împărțite despre acest proiect.

,,Noi avem în toate clasele panouri interactive, personal în instituția noastră și dacă e nevoie profesorii pun la tabla interactivă de ce au nevoie personal în instituția noastră nu este nevoie de chestia aceasta. În instituțile unde nu este, evident pentru a îmbunătăți calitatea procesului instructiv ar fi nu rău”, a spus directorul gimnaziului ,,Alexandru Kostya”, din Bălți, Lilia Gutalov.

,,Mai ales acum vizibilitatea înseamnă foarte mult ceea ce văd, ceea ce le spunem noi e una dar ce văd e alta. De exemplu noi avem la matematică corpuri 3D, așa simple avem, dar când se vede prin aplicație o poți să o miști, să îi schimbi pozițile e tot altceva. E foarte bine”, a spus directorul gimnaziului 53, din Chișinău, Nicolae Ciușcă.

Ministerul Educației și Cercetării a semnat un Memorandum de Înțelegere cu partenerii, prin care a fost oficializat startul testării platformei „Haptilica”, o soluție bazată pe realitate augmentată și tehnologii haptice.

Despre autor

Redacția STAR