NOUTĂȚI

Un grup de studenți de la USMF și-au împărtășit experiențele la evenimentul „Voices of Erasmus”

Compus de Redacția STAR

Un grup de studenți de la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, beneficiari ai burselor Erasmus Plus, s-au întâlnit marți pentru a-și împărtășit experiențele academice, au vorbit despre sistemul educațional din alte țări și despre viața de student trăită timp de șase luni departe de casă. Evenimentul a fost organizat de Erasmus Student Network Chișinău, cu genericul „Voices of Erasmus”.

Irina Fărîmă, studentă în anul V la Facultatea de Medicină Generală, a beneficiat pentru prima dată de o bursă Erasmus+ în cei cinci ani de studenție. Ea a fost acceptată la Universitatea Chieti-Pescara din Italia. Ce a impresionat-o cel mai mult au fost condițiile de muncă ale medicilor din clinici, precum și echipamentele performante de diagnostic utilizate. Totuși, Irina consideră că, în Republica Moldova, cursurile sunt mai bine structurate și mai detaliate, ceea ce îi ajută pe studenți să asimileze mai eficient informația, un aspect care, în opinia ei, lipsește în sistemul educațiomal italian.

„În Italia sunt prezente doar prelegerile, iar contactul dintre studenți și profesori este mai puțin, la universitatea din Italia unde eu am fost se pune mai puțin accent pe practică cu pacienții și contactul cu acestea, ceea ce ne-a lipsit, deoarece aici suntem obișnuiți practic în fiecare zi să mergem să vorbim cu ei, să punem un diagnostic nu doar în baza teoriei dar și în baza clinicii.”

Cezar, care a avut o mobilitate academică în Grecia, și-ar dori ca bunele practici de predare de acolo să fie implementate și în țara noastră.

„Este un sistem mixt ei se bazează mai mult pe modulul practic, corelația dintre mentor și student începând din anul doi sau trei. De exemplu studenții din anul trei predau la cei din anul doi ceea ce ține de clinică și am rămas impresionat”.

Timp de doi ani consecutiv, Camelia Cazac-Stratu, studentă la Facultatea de Farmacie, a beneficiat de bursa Erasmus Plus, una dintre mobilități având loc în Germania, iar cealaltă în Suedia. Ceea ce a impresionat-o cel mai mult a fost dotarea modernă a laboratoarelor și utilajele performante de care dispun studenții în timpul orelor practice.

„Dacă vorbim despre chimie, sunt aparate care te ajută să faci o analiză chimică să descoperi ceva nou. Cu totul diferit sistemul de învățământ bazat pe yourself studying dar nu pe cel care trebuie să fii mereu lecție cu lecție ca la noi, care te face mult mai responsabil”.

În 2024, Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” a oferit peste 40 de burse Erasmus Plus pentru studenți și cadre didactice.

„Avem studenți activi, care sunt interesați de mobilități nu doar Erasmus, dar și în cadrul acordurilor și parteneriatelor. Prioritate au studenții cu medie mare inclusiv participarea la congrese naționale și internaționale”, a spus Natalia Tibuh, coordonatoarea proiectului.

Potrivit Oficiului Național Erasmus Plus, la mobilitatea internațională pot participa studenții din universitățile acreditate în Republica Moldova, indiferent de ciclul de studii. În cazul mobilităților pentru studii, studentul trebuie să fie înscris cel puțin în al doilea an universitar pentru a putea beneficia de o bursă Erasmus Plus. Valoarea bursei poate ajunge până la 1400 de euro, în funcție de țara gazdă și durata mobilității.

„Este important de spus că în aceste mobilități este o modalitate de aplicare nu universitățile din Moldova aplică pentru aceste universități, ci sunt invitate de universitățile europene, unde sunt 33 de țări de program, în special cele europene și iată aceste invitații crește de pe an ce trece”, a spus Claudia Melinte.

Anual, Republica Moldova beneficiază de 700 de mobilități Erasmus Plus, dintre care 50 la sută sunt destinate studenților din toate universitățile din țară, iar celelalte, profesorilor.

Despre autor

Redacția STAR

Lasă un comentariu