Un nou departament de asistență ginecologică, destinat atât urgențelor cât și sprijinului pentru victimele violenței, a fost inaugurat la Institutul de Medicină Urgentă din Chișinău. Astfel, femeile care au nevoie de îngrijire medicală specializată pot beneficia de consultații, spitalizare și intervenții chirurgicale într-un cadru sigur și dedicat. Deschiderea acestui centru a fost posibilă datorită finanțării și sprijinului oferit de Fondul Națiunilor Unite pentru Populație.
,,IMU beneficiază de unitate de acordare a asistenței pentru victimele violenței, adică sala de examinare ginecologică și o sală de acordare asistenței psiho-emoționale care se află în cadrul departamentului de urgență. La fel a fost dotată secția de ginecologie adică sala de operație, sala de intervenții minore, sala de trezire și saloanele pentru pacienți a fost dotate cu paturi și mobilier’’, a spus Diana Manea, director IMU.
Șefa secției, Ludmila Tihon, subliniază importanța crucială a asistenței medicale de urgență, mai ales pentru victimele violenței, având în vedere numărul semnificativ de solicitări în acest sens.
,,Condițiile hoteliere ale pacientelor noastre devenind mult mai bune. Condițiile de muncă ale lucrătorilor noștri de asemenea s-a ameliorat și desigur calitatea actului medical. La noi în secție se tratează anual în jur 800 de paciente, dar sunt examinate în instituția noastră în jur de 4-5 mii de femei anual, printre acestea sunt foarte multe victime ale violului, sânt paciente refugiate din Ucraina’’.
Una dintre pacientele centrului este Tatiana Prisăcaru, care a ajuns la spital la începutul acestei săptămâni.
,,În scurt timp mi-au acordat serviciile la un cel mai înalt nivel, toată echipa își îîndeplineau sarcinile. M-au preluat, m-au adus la toate aparatele, analizele. Apoi am fost pe masa de operații și în scurt timp mi-au făcut de urgența și operația. Ulterior am venit aici în secție, ginecologie. Aici am fost impresionată, un anturaj plăcut, condiții foarte bune, mobilier nou, aparataj performant’’.
Un aspect important al acestui centru este și suportul psiho-emoțional oferit victimelor violenței. Instituția va avea și un psiholog care va oferi consiliere începând cu anul viitor.
,,Această violență afectează milioane de femei în întreagă lume. Dar dacă vorbim de Republica Moldova, și avem statistici naționale, Aceasta violență este îndreptată în special asupra femeilor tinere în vârsta de la 25 până la 45 de ani, adică femeile apte de muncă și aceasta violență aduce o problemă psihologică foarte mare. Deci practic 3 din 4 femei în Republica Moldova suferă de aceasta violență’’, a mai spus Diana Manea.
Natalia Plugaru, reprezentanta adjunctă a UNFPA Moldova, a menționat că în țara noastră au fost deschise 11 centre similare.
,,Mă bucur foarte mult că IMU să alătură astăzi acelei rețele de spitale și instituții medicale care vor oferi un suport de calitate și victimelor violenței, în special victimelor violului și vor putea oferi atât suportul necesar medical, suportul servicii ginecologice necesare dar și suportul psiho-emoțional care este atât de necesar atunci când se întâmplă astfel de tragedii’’.
Valoarea investițiilor se ridică la 2 milioane de lei.
Lasă un comentariu