LIFESTYLE

Un copil de 4 ani a spart din greșeală un vas din epoca bronzului la un muzeu. Reacția administrației muzeului

Compus de Carolina Digori

Un băiat în vârstă de 4 ani a spart din greșeală un vas din epoca bronzului la un muzeu arheologic din Haifa, Israel. Artefactul antic, despre care experții spun că are o vechime de cel puțin 3.500 de ani, era expus fără vitrină lângă intrarea instituției la momentul incidentului.

Într-o declarație trimisă miercuri prin e-mail la CNN, Muzeul Hecht și-a apărat decizia de a prezenta anumite obiecte fără sticlă de protecție, adăugând că fondatorul său, Reuben Hecht, a pus accent pe faptul că artefactele trebuie să fie accesibile publicului.

„Muzeul crede că există un farmec deosebit în a experimenta o descoperire arheologică fără niciun fel de obstrucție”, se arată în declarație, adăugând că instituția va «continua această tradiție» în ciuda incidentului.

Vorbind pentru BBC, tatăl copilului a declarat că fiul său a „tras ușor de borcan” în timpul unei vizite la muzeu, vinerea trecută, pentru că era „curios ce se află înăuntru”. Bărbatul a adăugat că a fost șocat să își vadă fiul alături de artefactul spart și că inițial s-a gândit: „Nu a fost copilul meu cel care a făcut-o”.

Muzeul crede că artefactul datează din perioada cuprinsă între 2200 î.Hr. și 1500 î.Hr. Precedând domniile regelui David și ale regelui Solomon, care au condus regatul Israelului și al Iudeii antice în secolul al X-lea î.Hr., acesta ar fi fost folosit pentru depozitarea și transportul lichidelor precum vinul sau uleiul de măsline.

Deși arheologii au descoperit vase similare în trecut, cele mai multe dintre ele erau rupte sau incomplete, potrivit muzeului. Faptul că obiectul expus a fost descoperit intact îl face o „descoperire impresionantă”, se adaugă în declarație.

Vorbind marți pentru postul de știri israelian Ynet, directorul muzeului, Inbal Rivlin, i-a invitat pe băiat și pe mama sa, care a fost de asemenea prezentă în timpul incidentului, înapoi la muzeu pentru un tur privat.

„Muzeul nu este un mausoleu, ci un loc viu, deschis familiilor (și) accesibil”, a declarat ea pentru postul de știri, adăugând: „Facem apel la părinți: Nu vă fie teamă. Lucruri ca acestea se întâmplă. Vom repara borcanul și îl vom pune la loc”.

Rivlin a declarat că muzeul a tipărit noi semne care indică ce obiecte pot sau nu pot fi atinse.

Deschis în incinta Universității din Haifa în 1984, Muzeul Hecht conține descoperiri arheologice datând din perioada calcolitică (aproximativ 4500 î.Hr. – 3500 î.Hr.). Un expert în restaurare a fost contactat pentru a restaura borcanul spart cu ajutorul fotografiilor, a declarat muzeul.

„Borcanul va fi repus la locul său în scurt timp”, a continuat declarația, adăugând că muzeul va folosi restaurarea ca o oportunitate de a educa publicul.

Între timp, tatăl băiatului a declarat pentru BBC că îi pare rău că borcanul „nu va mai fi același obiect”.

Despre autor

Carolina Digori

Lasă un comentariu