Un bărbat din Florida și-a ținut promisiunea făcută tatălui său, terminând o cursă de ciclism în timp ce tatăl său era supus unui tratament pentru cancer de prostată în stadiul 4 avansat. Duminică, 22 iunie, Alvaro Nuñez a trecut linia de sosire a cursei „Race Across America”, o provocare istovitoare de ciclism, de la o coastă la alta, de 3 000 de mile, din California până în New Jersey, pe care a parcurs-o în mai puțin de 12 zile.
Cu doar o lună înainte de a porni în cursă, Nuñez a aflat că tatăl său a fost diagnosticat cu cancer de prostată în stadiul 4.
Ceea ce ar fi putut fi un punct de ruptură a devenit noua motivație a lui Nuñez, a declarat antreprenorul din Miami pentru „Good Morning America”.
În loc să îl îndemne pe Nuñez să fie alături de el în timpul tratamentului, Nuñez a spus că tatăl său i-a dat un nou scop.
“Mi-a spus: “Să nu spui niciodată că vei renunța la asta. Trebuie să termini ce ai început. Și ca să știi, îmi dai mai multă putere făcând această cursă decât fiind aici cu mine””, își amintește Nuñez.
“Așa că am făcut această înțelegere. Și înțelegerea este că, dacă eu nu renunț pe tot parcursul cursei, nici el nu va renunța pe tot parcursul tratamentului”, a continuat el. “Și când ai o legătură, un acord [care este] atât de puternic, te simți de neoprit.”
Din acel moment, Nuñez a spus că cursa a devenit personală.
Race Across America nu este pentru cei slabi de inimă. Cu o durată de 12 zile, peste 3.000 de mile, 12 state și o ascensiune de 150.000 de metri – aproximativ de cinci ori înălțimea muntelui Everest – este considerată una dintre cele mai grele provocări de rezistență de pe planetă, iar Nuñez nu mai participase niciodată la o cursă competițională pe bicicletă.
Măsurând 1,80 m și cântărind peste 90 de kilograme, el se antrena obsesiv până la 12 ore pe zi pe bicicletă, dormind foarte puțin.

Cei doi au vorbit pe tot parcursul cursei, verificând cât de des puteau.
Nuñez a declarat pentru “GMA” că a aflat mai târziu că, în fiecare zi înainte de tratament, tatăl său îi grăbea pe medici, spunându-le: “Grăbiți-vă pentru că fiul meu este pe cale să ajungă la stația de cronometrare și la această oră limită, trebuie să fiu acolo pentru el”.

Când Nuñez a trecut linia de sosire în Atlantic City, New Jersey, a făcut-o cu tatăl său pe FaceTime.
„A fost unul dintre cele mai emoționante momente și unul dintre acele momente pe care le-am vizualizat pe tot parcursul cursei, când am trecut linia de sosire și l-am văzut pe tata de partea cealaltă”, și-a amintit el.
Într-o declarație pentru „GMA”, Rick Boethling, director executiv al Race Across America, a lăudat angajamentul lui Nuñez.
“Când am vorbit cu Alvaro anul trecut, când a făcut parte din echipa de ștafetă de două persoane, a spus că va concura singur anul următor. Am auzit asta de multe ori și de multe ori sunt doar cuvinte”, a spus Boethling. “Când s-a înscris, am fost oarecum surprinsă. Este cu adevărat impresionant că a decis să concureze și apoi a organizat o cursă de debutant de succes în mai puțin de un an. Mulți oameni au nevoie de ani de zile pentru a se pregăti.”
“Dedicarea sa pentru succes, nu numai în cariera sa, ci și în pregătirea pentru RAAM, a strălucit cu adevărat. La fel ca în cazul fiecărui finalist RAAM, suntem foarte încântați pentru el”, a adăugat Boethling.
Nuñez a declarat că încă se recuperează fizic și emoțional după cursă.

Acum, în timp ce continuă să își susțină tatăl, Nuñez a spus că se concentrează pe împărtășirea a ceea ce a învățat despre motivație și iubire.
„Durerea dispare și gloria rămâne”, a spus el. “Este vorba despre a rămâne în joc cât de mult poți. Și uneori trecem prin multă durere și renunțăm când suntem atât de aproape de final … așa că pentru cei de acolo care se luptă în propriile bătălii, care luptă în fiecare zi, continuați să mergeți.”