LIFESTYLE

Ultima săptămână dinainte de Paște. Tradiții și rânduieli în credința ortodoxă

Compus de Carolina Digori

Pentru creștinii ortodocși, ultima săptămână dinainte de Paște, cunoscută drept Săptămâna Mare sau Săptămâna Patimilor, este una dintre cele mai intense perioade spirituale ale anului. Este o săptămână în care credința, tradiția și curățenia sufletească se împletesc, pregătind credincioșii pentru cea mai importantă sărbătoare a creștinătății – Învierea Domnului.

Luni, Marți și Miercuri – Zile ale reflecției și curățeniei sufletești

Primele trei zile ale Săptămânii Mari sunt dedicate rugăciunii și introspecției. În biserici se oficiază Deniile, slujbe speciale de seară ce amintesc de ultimele zile din viața Mântuitorului. Credincioșii sunt chemați să se apropie de taina spovedaniei și împărtășaniei, curățindu-se sufletește în așteptarea Luminii.

Este, totodată, perioada în care gospodăriile se pregătesc: se face curățenie generală, se aerisesc hainele, se spală ferestrele – un simbol al dorinței de a avea o casă și o viață „limpezi” în fața sărbătorii.

Joia Mare – Ziua Cinei celei de Taină

Joia Mare este marcată de rememorarea Cinei celei de Taină, în care Iisus a instituit Sfânta Împărtășanie. Este ziua în care, potrivit tradiției, se înroșesc ouăle – simbol al vieții și al Învierii. În trecut, ouăle se vopseau doar în roșu, culoare ce amintește de sângele Mântuitorului, dar astăzi ele se decorează în multiple culori și modele, cu motive tradiționale.

Tot în Joia Mare, în unele zone, se păstrează obiceiul ca femeile să coacă pasca, cozonacii și alte bucate de post sau pentru sărbătoare. În biserici se citește Evanghelia celor 12 Patimi.

Vinerea Mare – Ziua Răstignirii

Cea mai tristă zi din calendarul ortodox este Vinerea Mare, ziua în care Iisus a fost răstignit. Este zi de post aspru, unii credincioși alegând chiar să nu mănânce nimic toată ziua. În biserici se oficiază slujba Prohodului Domnului, iar credincioșii trec pe sub Sfântul Epitaf, o pânză care Îl înfățișează pe Hristos așezat în mormânt – gest simbolic al smereniei și al dorinței de mântuire.

Sâmbăta Mare – Așteptarea Învierii

În Sâmbăta Mare, credincioșii finalizează pregătirile pentru Paște. Se pregătesc coșurile cu bucate ce urmează a fi sfințite în noaptea de Înviere. În biserici, liniștea este adâncă, iar mormântul Domnului este păzit în rugăciune. În suflete, însă, mocnește bucuria reîntâlnirii cu Lumina.

În noaptea de Sâmbătă spre Duminică, mii de oameni se adună la biserici pentru a primi Sfânta Lumină – adusă de la Ierusalim. Cu lumânările aprinse și inimile curate, creștinii își întâmpină unii altora cu „Hristos a înviat!”, iar răspunsul „Adevărat a înviat!” deschide calea sărbătorii.

Săptămâna Mare nu este doar o succesiune de obiceiuri, ci o veritabilă călătorie spirituală. Este un prilej de apropiere de Dumnezeu, dar și de reconectare cu rădăcinile și valorile comunității. Într-o lume tot mai grăbită, tradițiile pascale rămân o ancoră de liniște, o invitație la reculegere și la iubire adevărată.

Despre autor

Carolina Digori

Lasă un comentariu