Ucraina nu va mai permite tranzitarea gazelor rusești către Europa pe teritoriul său, a anunțat președintele Volodimir Zelenski în cadrul unei conferințe de presă la Bruxelles. Declarația survine în contextul expirării, la sfârșitul anului 2024, a contractului de tranzit cu Rusia. Decizia ar putea genera deficiențe energetice pentru mai multe țări europene, inclusiv Moldova, dacă Rusia nu va asigura livrările prin alte rute.
„Nu îi vom lăsa să facă miliarde suplimentare pe sângele nostru. Și orice țară din lume care poate obține ceva ieftin de la Rusia va deveni în cele din urmă dependentă de Rusia – indiferent dacă acest lucru se va întâmpla într-o lună sau într-un an. Aceasta este politica lor.”
Zelenski a admis totuși o excepție: Ucraina va permite tranzitul doar dacă un cumpărător european este de acord să nu plătească Rusiei pentru gaz până la încheierea războiului. Declarațiile nu i-au fost pe plac premierului Slovaciei Robert Fico, țară care încă este puternic dependentă energetic de Rusia. Acesta a avertizat că la rândul său că ar putea opri livrările de electricitate către Ucraina și sprijinului umanitar în război.
„Ce fel de nebun ne-ar da gaz gratuit? Dacă Zelenski nu ne permite tranzitul gazului, poate apărea un conflict serios. De îndată ce Ucraina va opri tranzitul gazului, prețul gazului va crește. Cum poţi să justifici asemenea pagube economice unui stat membru UE care ajută Ucraina,” a declarat premierul slovac.
Decizia Ucrainei ar putea afecta și Austria, dar într-o măsură mai mică. La începutul lunii decembrie, compania austriacă OMV a reziliat un contract pe termen lung cu „Gazprom”, după ce Rusia a încetat livrările. Moscova a acționat în acest mod ca răspuns la un dosar de arbitraj câștigat de compania austriacă, prin care aceasta a recuperat 230 de milioane de euro din daune. Cancelarul Karl Nehammer a declarat atunci că Austria nu va fi șantajată de Rusia.
Lasă un comentariu