Republica Moldova marchează 30 de ani de la adoptarea Constituției, legea fundamentală a țării. Cu acestă ocazie Parlamentul s-a întrunit, luni, 29 iulie, în cadrul unei ședințe solemne, la care au participat actuali și foști deputați, foști șefi de stat și foști președinți ai legislativului, reprezentanți ai mediului academic, diplomați străini și senatori din România. Evenimentul a fost boicotat de opoziție. Deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor împreună cu deputații afiliați lui Șor au părăsit sala, acuzând actuala guvernare că nu respectă Constituția.
Președintele Legislativului, Igor Grosu, a ținut să menționeze că una dintre cele mai mari realizări ale actualei guvernări este modificarea articolului 13 din Constituție privind înlocuirea sintagmei „limba moldovenească” cu „limba română”.
,, Mă bucur că la 29 de ani distanță, la data de 16 martie 2023, împreună cu colegii mei am făcut dreptate limbii și limba română este limbă oficială a statului”.
Deputaţii din gruparea condusă de fugarul penal Ilan Șor, înarmați cu pancarte şi purtând maiouri cu mesaje împotriva conducerii statului, au părăsit ședința în timpul discursului președintelui Parlamentului. Iar deputaţii Blocului Comuniştilor şi Socialiştilor au ieșit din sală după discursul președintelui fracțiunii, Vlad Batrîncea.
,,Suntem aici din respectul nostru față de acei care au contribuit la elaborarea și aprobarea contituției, care este biblia țării și este temelia statului, care este garantul suveranității poporului. Justiția în Republica Moldova trebuie să fie liberă, după Constituția țării, dar defapt se află la cheremul politic. Fracțiunea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor părăsește această ședință. Numai bine”.
Elaborarea Constituției Republicii Moldova a fost una din preocupările Primului Parlament.
,,Primul Parlament a votat pentru formarea Comisiei Constituționale de elaborarea noului proiect de Constituție, încă în iunie 1990, imediat după formarea primului Parlament, considerând că acesta este problema majoră acestui prim parlament, care se vroia unul democratic’‘, a spus Ion Hadîrcă, fost deputat în primul Parlament.
Fostul președinte al Curții Constituționale, Alexandru Tănase, crede că, în cei 30 de ani de la adoptarea Constituției, Republica Moldova a trecut cu brio testul democrației.
,,Am avut permanent o alternanță la guvernare, avem pluralism politic, avem competitivitate electorală, avem presă liberă, avem o justiție funcțională cu toate plusurile și minusurile, dar până la urmă toate aceste discută și indică asupra faptului că Republica Moldova este un stat care a trecut acest test al democrației și putem privi cu multă încredere în viitor”.
Fostul șef de stat Petru Lucinschi consideră că legea supremă ar trebui revizuită.
,,Eu cred că trebuie o nouă citire a Constituției. Timpurile s-au schimbat, noi am mai acumulat experiență. Trebuie de făcut acest lucru nu prin confruntare. Perioada aceasta a fost încercări de modificarea Constituției mai reușite și mai puțin reușite. Este nevoie de creat o comisie care să lucreze liniștit și la timpul potrivit să venim cu o citire a Constituției care ar reflecta timpul de astăzi”.
În acest an, Constituția Republicii Moldova ar putea fi din nou modificată în urma unui referendum constituțional, în cadrul căruia cetățenii vor fi întrebați dacă susțin introducerea vectorului european în textul legii supreme.
,,Nu văd altă cale pentru noi decât parcursul european. Salut conducerea de astăzi, care reușește să facă pași concreți în această direcție”, a spus Nicolae Timofti, fost președinte de țară.
Marcarea celor 30 de ani de la adoptarea Constituției coincide cu schimbările importante prin care trece societatea noastră acum, prin care construim cu fermitate calea noastră de integrare europeană, a declarat premierul Dorin Recean.
SNC EL RO:
,,În toamna acestui an vom participa cu toții la un exercițiu al democrației extrem de important la referendumul constituțional pentru Moldova europeană, care va consfinți o dată și pentru totdeauna voința întregii țări de a fi parte a marii familii europene. Or, viitorul prosper al unei țări este suma alegerilor noastre comune, ale fiecăruia dintre noi”.
Președinta Maia Sandu nu a fost prezentă la ședință, dar a transmis un mesaj în care relevă că adoptarea Constituției a pus bazele funcționării statului și ale conviețuirii între cetățeni.
,,În pofida provocărilor din ultimii ani, continuăm să construim în Republica Moldova un stat pentru oameni. Să cunoaștem și să respectăm Constituția, apreciind oportunitatea de a fi liberi și egali în fața legii. E contractul nostru social – e strângerea de mână care ne inspiră să construim un viitor comun mai bun pentru următoarele generații de moldoveni”, a scris șefa statului.
Constituția Republicii Moldova a fost adoptată de Parlament la 29 iulie 1994 şi a intrat în vigoare la 27 august 1994. Potrivit aprecierilor mediului academic, la baza Constituției Republicii Moldova se află modelul francez al constituționalismului, care a fost preluat de majoritatea statelor europene.
Lasă un comentariu