Premieră pentru Republica Moldova. Treisprezece angajați din cadrul Ministerului Afacerilor Interne vor participa timp de două luni la menținerea ordinii publice la Jocurile Olimpice și Paralimpice de la Paris. Cei mai profesioniști polițiști și carabinieri din Moldova, alături de colegi din 50 de state, vor îndeplini misiuni de patrulare, pază și protecție pe teritoriul Franței. La ceremonia festivă dedicată detașării pentru participarea în misiune de serviciu au fost prezenți ministrul Afacerilor Interne, ambasadorul Franței în Republica Moldova, dar și președinta țării.
Cei care vor fi la datorie pe teritoriul Republicii Franceze spun că pentru ei aceasta reprezintă o dezvoltare profesională, iar practicile obținute le vor implementa în activitățile desfășurate în Republica Moldova.
,,Vor obține o practică destul de bogată pentru a o împărtăși cu angajații la întoarcere și sunt încrezut 100% că vor desfășura activitatea profesionist și vom fi văzuți și în UE ca o țară care merită să fim acolo’‘, a spus Andrei Istrati, comisar-șef Batalionul de Poliție cu Destinație Specială „Fulger”.
,,Este o provocare destul de mare dar suntem fermi convinși că vom face față ca atât cetățenii cât și oaspeții Parisului și a Jocurilor Olimpice să se simtă în siguranță și să fie asigurați acolo unde vor vedea uniforma atât de carabineri și polițiști din Republica Moldova. Suntem pregătiți pentru a face față cererilor și provocăriilor care ne așteaptă”, a spus Oleg Rusnac, comandant Batalionul cu Destinație Specială „Scorpion”.
,,Este o onoare ca să reprezentăm țara noastră la Jocurile Olimpice și vă asigur că le vom implimenta la cel mai înalt nivel. Cred că vom obține și careva deprinderi practice ca să le putem implimenta și în țara noastră”, a spus Ivan Gorobeț, şef management operaţional Direcția Regională Nord.
Ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros, afirmă că au fost selectați cei mai profesioniști angajați, care pe parcursul anilor au acumulat experiență în gestionarea numeroaselor acțiuni de asigurare a ordinii publice și securității în cadrul diferitor situații de criză cu care s-a confruntat Republica Moldova în ultimii ani la frontieră, precum și cunoașterea unei limbi internaționale precum engleză, franceză sau spaniolă.
,,Vor contribui la securizarea terminalelor și proceselor transport al pasageriilor, vor supraveghea Aeroportul Internațional Charles de Gaulle în scopul securizărilor zonelor dens populate. Vor mai contribui la combaterea criminalității și monitorizarea oricărui comportament sau situații care vor putea să constituie un risc de combatere a terorismului sau al oricărei forme de criminalitate. Vor fi în misiuni de informare și îndrumare a pasageriilor care întâmpină greutăți”.
Prezentă la ceremonia festivă, președinta țării, Maia Sandu, a menționat că acest pas ne va ajuta să fim mai aproape de Uniunea Europeană, iar acest lucru demonstrează încă o dată că Franța este alături de Republica Moldova.
,,Jocurile Olimpice au fost întodeauna despre pace, prietenie, despre unitatea dintre națiuni și astăzi mai mult ca niciodată avem nevoie de aceste lucruri. Această misiune a dvs este o mare reușită pentru dvs, dar și pentru noi toți, pentru că această invitație din partea Franței, vine să recunoască profesionalismul dvs, vine să recunoască capacitatea instituțiilor noastre și este un exemplu concret prin care Republica Moldova prin care participă la menținerea păcii și asigurarea securității pe continent nu doar aici acasă”.
,,Securitatea jocuriilor Olimpice constituie o prioritate absolute pentru autoritățiile franceze. Iată de ce Franța a solicitat partenerilor săi dintre care și Republica Moldova să obțină suportul operational pentru forțele franceze de securitate internă implicate în protecția jocurilor olimpice”, a declarat Paul Graham, ambasadorul Franței în Republica Moldova.
De pe 24 iulie până pe 11 august , Parisul va găzdui Jocurile Olimpice, unde sunt așteptați peste 15 milioane de vizitatori. Anul acesta se fac 100 de ani de la prima deschidere a Jocurilor Olimpice și Paralimpice.
Lasă un comentariu