NOUTĂȚI

Transportatorii cer întrevedere cu Dorin Recean pentru a soluționa mai multe probleme

Compus de Redacția STAR

Transportatorii amenință din nou cu proteste. Aceștia au expediat, luni o scrisoare deschisă Guvernului în care solicită o întrevedere cu pri-ministrul Dorin Recean pentru a soluționa mai multe probleme cu care susțin că se confruntă. Pe de altă parte autoritățile spun că toate modificările la Codul Transportului Rutier au fost făcute pentru a spori siguranța călătorilor în trafic.

Contactat telefonic de ONE TV, președintele Asociației Patronale a Operatorilor de Transport Auto, Oleg Alexa, ne-a spus că în scrisoare au fost enumerate mai multe probleme cu care se confruntă transportatorii.

,,Prima se referă la dreptul de prelungire autorizațiilor pentru rutele regulate. Noi dorim ca anume aceste prevederi care oferă necondiționat dreptul la transportatorilor de a beneficia de posibilitatea prelungirii autorizațiilor pe rutele regulate să fie executate exact așa cum este în regulamentul Uniunii Europene. A doua problemă ține de aparatele de casă. Noi vrem un sistem în care aparatele de casă vor fi utilizate în fiecare autovehicul care lucrează pe rute regulate similar cu ceea ce există în Franța, Germania, Italia, România”.

Potrivit transportatorilor, în spatele modificărilor la Codul Transportului Rutier stau interese ascunse.

,,Nouă ni s-a făcut așa reglementări încât un singur aparat de casă poate corespunde cerințelor care le-au elaborat ai noștri. Scopul nu este fiscalizarea, scopul nu este să ofere bonuri de casă, scopul este ca noi să cumpărăm un singur aparat de casă, care va îmbogăți un șmecher”.

O altă problemă cu care se confruntă transportatorii, potrivit lui Alexa, este elaborarea metodologiei de calculare a tarifelor pentru servicii de transport și serviciile de autogară.

,,Pentru serviciile de transport metodologia aceasta trebuia să fie aplicată de Consiliile raionale și ANTA începând cu 1 iunie 2024, iar cu serviciile de autogară de câțiva ani deja. Ministerul responsabil de aceste metodologii până acum nu are aceste metodologii”.

Potrivit reprezentanților Guvernului, toate măsurile au fost aprobate în beneficiul cetățenilor.

,,Fiscalizăm și digitalizăm transportul rutier prin asemenea instrumente ca e-bilet, e-GPS și impunem fiscalizarea procesului de acordare a biletului de călătorie. Biletele fiind emise în forma bonurilor fiscale sau a documentului electronic. Guvernul insistă ca acest proces să se realizeze până la sfârșitul anului 2024. Deciziile luate în ansamblu țintesc creșterea siguranței a corectitudinii și a calității deplasării cetățenilor”, a spus purtătorul de cuvânt al guvernului, Daniel Vodă.

Transportatori au protestat în februarie din cauza modificărilor operate la Codul Transportului Rutier. Atunci, APOTA a renunțat la proteste după ce a anunțat că a recepționat un mesaj de la conducerea Parlamentului prin care transportatorii erau îndemnați să vină cu propuneri de modificare a Codului transporturilor rutiere.

Despre autor

Redacția STAR

Lasă un comentariu