Tot mai mulți copii ajung la spital cu tulburări digestive și febră, iar cei mai afectați sunt cei cu vârsta sub 5 ani. Aceștia sunt mai vulnerabili la infecții, în special în colectivități, în parcuri sau la locurile de joacă, unde măsurile de igienă nu sunt respectate corespunzător, spun medicii. La Institutul Mamei și Copilului, numărul pacienților cu aceste simptome s-a dublat față de luna trecută. Zilnic la cabinetul de gardă a instituției ajung peste 15 copii care sunt diagnosticați cu enteroviroze.
,,Acuma mergeți la laborator. Să vedem dacă copilul prezintă semne de deshidratare ca să putem iniția următoarele etape pentru tratamentul copilului”.
Această mamă a ajuns la spital cu copilul ei de trei ani.
,,Febră și vomă, peste zece vome în timpul nopții. Vomită foarte des și febră foarte mare care nu scade după administrarea paracetamolului, care scade doar pentru 4-5 ore și iarăși se ridică”.
Potrivit medicilor pediatri, enterovirozele sunt afecțiuni contagionase ale tractului gastro-intestinal, care se manifestă cel mai frecvent în perioada primăvară-vară. Simptomele includ febră, vomă, diaree, iar în unele cazuri copiii pot acuza simptomele unei răceli.
,,Acești copii se îmbolnăvesc de la cineva ei contactează cu o persoană care este purtător de acest virus sau bolnav de o enteroviroză. Cel mai neplăcut moment este că acești viruși se pot transmite atât prin conținutul fecal cât și prin eliminările nazo-faringiene, parcă cineva nu are semne de infecție gastro-intestinală doar că are febră, tușește sau îi curge nasul acesta este tot un enterovirus care la un copil cu imunitate un pic mai scăzută sau mai fragedă să realizeze aceste semne de boală gasto-intestinală”, a spus pediatrul Tatiana Gorelco.
La primele semne de boală, părinții trebuie să meargă la medic, pentru că enteroviroza poate evolua diferit, în funcție de vârsta și starea copilului. Uneori, aceasta se poate asocia cu o infecție bacteriană.
,,Însăși simptomul de febră poate să conducă la un simptom toxic, sindromul toxic la rândul său ne dă un șir de probleme din partea sistemului nervos, pacientul când vomită și are un scaun cu lichid se deshidratează, stările de deshidratare sunt foarte periculoase în special pentru copii mici, sugari. Când observați că ceva nu este bine la copilul dvs luați legătura cu medicul fiindcă consecințele sunt foarte serioase, foarte grave”.
Medicii îndeamnă populația, în special părinții cu copii, să evite locurile aglomerate, să respecte igiena mâinilor și un regim alimentar sănătos. Contactul cu apa contaminată trebuie evitat iar legumele şi fructele trebuie bine spălate.