LIFESTYLE NOUTĂȚI

Topul celor mai locuibile orașe din Europa. Aerul curat și străzile sigure, printre criteriile menționate

Compus de Carolina Digori

Lipsa de locuințe accesibile a făcut ca unele orașe populare să coboare în clasamentul anual. Berna a fost din nou considerat cel mai locuibil oraș din Europa, potrivit unui clasament realizat de experți. Aerul curat și străzile sigure au plasat capitala neoficială a Elveției pe primul loc pentru al treilea an consecutiv.

Analiștii de la firma de consultanță în domeniul mobilității ECA International au evaluat peste 500 de localități din întreaga lume pentru a vedea unde se simt cel mai bine expatriații.

„Cu facilități de top, poluare minimă a aerului și rate scăzute ale criminalității, Berna este un oraș foarte atractiv pentru expatriați și familiile lor”, spune Neil Ashman, analist senior pentru evaluarea locațiilor.

„Orașele elvețiene, olandeze și scandinave completează topul 10 al celor mai bune orașe în care se poate trăi”.

Berna nu arată frumos doar pe hârtie; nu este de mirare că oamenii sunt dornici să rămână în jurul superbului său oraș vechi de pe versanții Alpilor.

Dar au existat unele mișcări interesante în cadrul clasamentului mai larg, unele orașe europene extrem de populare au pierdut câteva puncte.

Copenhaga, care a ocupat anterior primul loc, a coborât pe locul cinci în clasamentul ECA 2023 Location Ratings.

Nu există nicio îndoială cu privire la farmecul durabil al capitalei daneze, dar găsirea unui loc de locuit la prețuri accesibile este, desigur, o parte esențială a unui oraș locuibil.

„Copenhaga este în continuare un oraș excelent pentru expatriați, rămâne un oraș foarte locuibil, dar în ultima vreme a cunoscut o lipsă de locuințe adecvate, ceea ce a dus la o ușoară scădere în clasament”, spune Ashman.

Dublin a fost, de asemenea, afectat din cauza dificultăților legate de locuințe – ceea ce l-a făcut să iasă din top 10 comparativ cu acum 10 ani. Capitala irlandeză se află acum pe locul 11, față de locul 7 în urmă cu zece ani.

Într-o oarecare măsură, este o victimă a propriului său succes – deoarece destinațiile populare pentru expatriați suferă apoi din cauza disponibilității reduse de locuințe adecvate.

Problemele legate de disponibilitatea locuințelor au dus, de asemenea, la scăderea Luxemburgului și a Dusseldorfului din top 10 față de 2013. În cazul Dusseldorfului, acest lucru a fost agravat de un scor crescut al „tensiunilor socio-politice”, explică ECA, din cauza amenințării crescute a atacurilor teroriste din Germania în ultimul deceniu, scrie euronews.ro.

Despre autor

Carolina Digori

Lasă un comentariu