NOUTĂȚI

Tone de pește mort la Drăsliceni. Primăria a cerut localnicilor să vină pentru a ajuta la curățarea iazului

Compus de Carolina Digori

Tablou dezolant în comuna Drăsliceni, raionul Criuleni. Tone de pește mort pluteau ieri seară la suprafața lacului din sat. Primăria comunei a cerut localnicilor să vină în această dimineață pentru a ajuta la curățarea iazului.

Potrivit primarului comunei Drăsliceni, Petru Buzu, proprietarul lacului nu răspunde la telefon și nu a mai fost de câteva zile la fața locului, iar situația nu este gestionată în condițiile unor temperaturi ridicate. Din această cauză, în localitate s-a răspândit un miros insuportabil.

,,Nivelul scăzut, temperaturi, n-am avut așa temperaturi ca anul ăsta n-am avut, de ceea mă rog, s-întâmplă am înțeles la mai multe iazuri. Pur și simplu capacitatea iazului nostru e 37 de hectare, dar nivelul apei este micuț. Cel mai mare adîncime e 1.50, undeva în medie, de ceea temperaturile prea supraîncălzite, adică nu a fost nici oxigen pentru pește”.

Primarul a mai spus că Inspectoratul pentru Protecția Mediului a fost informat despre această situație. Experții au stabilit că moartea peștilor a fost cauzată de lipsa de oxigen în lac.

,,Cunosc despre o situație la iazul Drăsliceni Criuleni, dacă nu mă greșesc, la această ora echipa Inspectoratului de Protecția Mediului este prezent acolo și mi-a comunicat despre această problema și că oxigenarea este foarte mică în apă și i-am prescris că acest lac este obligat să-și facă pașaport și regulament. Totodată îndemn toți primarii și toți deținători de iazuri să aplice la fondul de mediu pentru proiectul de decolmatare a iazurilor’‘, a spus Sergiu Lazarencu, ministrul Mediului.

În ultimii ani, au fost înregistrate mai multe incidente de acest fel. Din lipsă de oxigen, anul trecut tone de pește au murit în iazuri din diferite regiuni ale Moldovei, mai ales din Soroca și Cahul. Lângă Chișinău, în lacul Ghidighici, în iunie 2023, au fost descoperite zeci de tone de pești morți. Inspectoratul pentru Protecția Mediului a menționat atunci că cauza principală a fost scăderea nivelului de oxigen în apă, din cauza temperaturilor ridicate și din lipsă de precipitații.

Despre autor

Carolina Digori

Lasă un comentariu