Tiraspolul vrea să sancționeze jurnaliștii care vor reflecta despre evenimentele din regiune fără o acreditare în acest sens din partea autorităților separatiste. Cel puțin asta prevede un nou proiect de lege înregistrat acum două zile de către așa-numitul soviet suprem din regiunea transnistreană, care susține că în așa mod va putea fi prevenită dezinformarea. Măsura vizează atât jurnaliștii străini, cât și pe cei de pe malul drept al Nistrului.
Experții din cadrul Asociației Promo-LEX susțin că noile măsuri reprezintă un instrument de cenzură și control a presei independente și solicită intervenirea imediată a autorităților de la Chișinău.
Documentul înregistrat de regimul separatist prevede modificarea codului contravențional cu amenzi de până la 160 de lei pentru persoane fizice și până la 800 de lei pentru persoane cu funcții de răspundere. Experții Promo-LEX susțin că noua inițiativă legislativă a Tiraspolului este una obscură.
„Este o inițiativă care vine să blocheze orice formă de documentare obiectiva realității din regiunea transnistreană vin să descurajeze jurnaliștii să vină în regiunea transnistreană să realizeze produse jurnalistice. În aceleași timp, este și un mesaj transmis locuitorilor regiunii transnistrene și anume acel de a fi reticenți față de jurnaliștii străini care vin în stânga Nistrului”, a spus Mihaela Șerpi, analist Asociația Promo-Lex.
Potrivit Promo-LEX, măsura propusă se înscrie într-un cadru mai larg de sancțiuni ilegale îndreptate împotriva jurnaliștilor de pe malul drept al Nistrului, a corespondenților străini, dar și a locuitorilor din regiune care colaborează cu aceștia.
,,Acele instituții media care publică informații despre încălcările grave din regiunea transnistreană, care abordează critici, critică acțiunile liderilor structurilor transnistrene și în general care reflectă în mod constant realitățile din regiunea transnistreană sunt catalogate drept organizații necomerciale ostile, iar locuitorii regiunii transnistrene care colaborează cu acele platforme sunt avertizați că riscă de acuzații trădare de patrie, iar pentru așa numita trădare de patrie riscă închisoare de 12 și 20 de ani în închisorile ilegale din regiunea transnistreană”.
Inițiativa regimului separatist a fost criticată și de Centrul pentru Jurnalism Independent.
„Condamnăm cu vehemență acțiunile abuzive și ilegale ale forțelor separatiste de la Tiraspol, îndreptate împotriva jurnaliștilor, și semnalăm inadmisibilitatea tolerării inițiativei de „legiferare” a unor instrumente adiționale de subminare a libertății presei”.
Autoritățile de la Chișinău susțin că monitorizează cu atenție situația privind respectarea drepturilor și libertăților fundamentale ale omului în raioanele de est ale țării, iar acest subiect va fi discutat săptămâna viitoare cu reprezentanții OSCE.
,,Contăm pe faptul că această nouă sfidare a bunului simț nu va trece neobservată de OSCE. Subiectul respectiv va fi abordat de către vicepremierul pentru reintegrare în cadrul discuțiilor pe care le va avea pe 7 aprilie cu reprezentantul special al președinției în exercițiu al OSCE, ambasadorul Thomas Lenck, precum și cu reprezentanta specială a UE în procesul de negocieri privind reglementarea transnistreană, doamna Dorota Dlouchy-Suliga”, se arată în comunicatul emis de Biroul de Reintegrare.
O altă inițiativă legislativă propusă de Tiraspol și care a îngrijorat autoritățile de la Chișinău a fost cea care ar interzice promovarea unui stil de viață fără copii în regiunea transnistreană. Măsurile sunt similare celor adoptate în noiembrie 2024 de Duma de Stat din Rusia, pe fondul declinului demografic accentuat și al pierderilor umane cauzate de războiul împotriva Ucrainei.
Lasă un comentariu