Tinerii care ar fi fost instruiți în Federația Rusă pentru a provoca acțiuni violente în timpul protestelor nu au niciun statut procesual. Deși în cadrul anchetei au fost efectuate peste 100 de percheziții ce au vizat aproximativ 80 de persoane, toți cei identificați se află în libertate. O investigație publicată de portalul „Cu Sens” arată că unii dintre acești tineri participă activ la mitinguri organizate în sprijinul bașcanei Găgăuziei, Evghenia Guțul, cercetată, printre altele, pentru gestionarea frauduloasă a fondurilor electorale, finanțare ilegală și fals în declarații.
„-Împreună cu băieții am venit să susținem o persoană, care, la fel luptă pentru această țară. -Care sunt solicitările dumneavoastră? -Cerem dreptate, doar atât. Nu cerem încălcarea legii, cerem ca totul să fie conform legii”, a spus membrul Partidului Renaștere, Toma Mavrogheni.
„ – De ce sunteți astăzi aici? -Particip la o întrunire publică, astfel, cum ne permite legea. -Veți susține pe cineva? -Subiectul contracararea activităților de intimidare a opoziției”, a spus activist al Partidului Renaștere, Chiril Șevțov.
Potrivit oamenilor legii, acești tinerii au fost antrenați în Federația Rusă să organizeze acțiuni violente în timpul protestelor.
„Jos regimul. Jos regimul. Jos regimul”.
Acest video în care apar tinerii a fost făcut public de oamenii legii în data de 17 octombrie 2024, cu trei zile înainte de ziua alegerilor prezidențiale și a referendumului constituțional. Potrivit structurilor de drept, peste 300 de tineri din Moldova ar fi fost instruiți în Federația Rusă cum să organizeze acțiuni de destabilizare. Aceștia ar fi fost transportați în Rusia sub pretextul unor evenimente culturale, de către organizația Eurasia, care are legături cu oligarhul fugar Ilan Șor. Unii au fost instruiți separat pe teritoriul Bosniei și Herțegovinei și Serbiei.
„Au mers pentru instruiri în Federația Rusă. Aceste persoane au fost pregătite pentru diferite forme în timpul acțiunilor de protest sau măsuri în masă, unde erau instruiți despre procedee și metode tehnice în acțiunile de protest”, a spus șeful Inspectoratului General de Poliție, Viorel Cernăuțeanu.
Jurnaliștii de la Cu Sens au reușit să afle identitatea unor tineri care au participat la acele instruiri. Printre ei este și Iurie Vitneanski, membru al biroului politic al Partidului Renaștere, afiliat fugarului Ilan Șor. Acesta susține că înregistrarea video este, de fapt, o simulare, parte a unui joc de rol.
„Video-ul era din jocul „Alegeri”. Jocul „Alegeri” este un joc psihologic în care, pur și simplu, o persoană își manifestă abilitățile de lider pentru a aduna oamenii în jurul său. Am fost împreună cu băieții doar câteva ore la acest eveniment. A fost un singur eveniment”, a spus membrul Partidului Renaștere, Iurie Vitneaski.
Un alt tânăr care apare în imaginile publicate de oamenii legii este Chiril Șevțov, de 21 de ani. În 2023, el a fost amendat pentru că a purtat în ziua de 9 mai panglica Sfântului Gheorghe, interzisă prin lege în Republica Moldova. În ultimii trei ani, acesta a postat pe pagina sa de Facebook și fotografii cu primarul general al municipiului Chișinău, Ion Ceban, deputatul socialist Grigore Novac, dar și candidatele la funcția de președinte la alegerile prezidențiale din toamnă: Victoria Furtună și Irina Vlah.
„-A-ți participat la aceste instruiri? -Aberații. -A-ți fost prezent în Federația Rusă? -Aberații. Clar că am fost. Este interzis?”, a spus activistul Partidului Renaștere, Chiril Șevțov.
,,Ne-au învățat să ne exprimăm corect gândurile în fața oamenilor”, a spus membru al Partidului Renaștere, Nicolqi Șicolai.
În iulie 2024, Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale a pornit o cauză specială pe fapte ce țin de crearea sau conducerea unei organizații criminale, cât și de pregătire a dezordinilor în masă. La aproape jumătate de an, nimeni nu are vreun statut procesul.
,,Deci noi cunoaștem că aceste persoane acolo au fost, noi cunoaștem că aceste persoane acolo au fost pregătite, dar să stabilim rolul fiecăruia ce trebuia să facă”, a spus procurorul PCCOCS, Denis Rotaru.
Președintele Comisiei parlamentare securitate națională, apărare și ordine publică, Lilian Carp consideră că organele de drept nu și-au făcut suficient de bine treaba în aceste cazuri.
,,Este una nesatisfăcătoare în condițiile în care nu există niciun statut în raport cu aceste persoane”.
Potrivit investigației, instruirile au avut loc la baza de odihnă „Krasnaia Pakhra”, care se află într-o localitate, situată la 50 km distanță de Moscova.
Lasă un comentariu