NOUTĂȚI

Temperaturile ridicate înregistrate la începutul săptămânii au dus la o creștere cu 20 la sută a numărului de apeluri la 112

Compus de Redacția STAR

Temperaturile ridicate înregistrate la începutul săptămânii au dus la o creștere cu 20 la sută a numărului de apeluri preluate de operatorii serviciului 112. Medicii de pe ambulanță au intervenit, în special, în cazuri de leșin sau insolație. Specialiștii avertizează că expunerea prelungită la soare, lipsa hidratării și efortul fizic pot duce la complicații grave.

,,112 Ce urgență aveți? Unde vă aflați?”

Potrivit datelor Serviciului Național Unic pentru Apeluri de Urgență, zilnic sunt înregistrate peste 2.000 de apeluri, majoritatea legate de urgențe medicale. Codul portocaliu de caniculă instituit la început de săptămână a dus la mai multe solicitări.

,,Dacă săptămâna trecută erau semnalate 2-3 cazuri de persoane inconștiente, acum avem, în aceste zile, și 6-7 persoane. La fel, dacă ne referim la persoanele cu sincopă, avem în jur de 40-50 de solicitări legate de aceste cazuri medicale”, a spus Serviciul de presă al Serviciului 112, Ana Carpovici.

Medicii de pe ambulanță au transportat la spital pacienți care au suferit insolații severe.

,,De la începutul săptămânii, intervenția ambulanței a fost solicitată pentru șapte persoane cu insolații de diferite grade. Dintre care, cinci femei și doi bărbați. Pacienții au vârstele cuprinse între 27 și 78 de ani, și sunt din următoarele localități. Doi din municipiul Chișinău, și din raioanele Orhei, Ungheni, Ceadîr-Lunga, Soroca și Leova – câte o persoană. După acordarea asistenței medicale urgente la etapa de prespital, patru pacienți au fost transportați la spitalele din țară pentru tratament în condiții de staționar”, a spus purtătorul de cuvânt al CNAMUP, Vladislava Ceban.

Carabinierii au fost și ei implicați în acordarea primului ajutor.

,,Echipajul 0209. Am intervenit la solicitarea unei persoane de vârsta a treia, imediat i-am acordat primul ajutor medical și a fost solicitat intervenția unei echipe medicale”.

Deși echipamentul specific le îngreunează activitatea pe caniculă, echipele mobile sunt dotate cu truse medicale și pregătite să intervină.

,,Atragem mult atenția la zonele foarte aglomerate unde sunt concentrații destul de mari de populație civilă”.

,,Deci fiecare echipaj auto este dotat cu trusă medicală de prim ajutor medical. Trusa este completată conform hotărârii de guvern 1306 și fiecare atât superiorul, cat și conducătorul auto, sunt instruiți în acordarea primului ajutor medical”.

Cei mai mulți dintre locuitorii Capitalei au adoptat măsuri simple pentru a se proteja de temperaturile ridicate.

,,E foarte cald, bem apă rece mai multă. Stăm la răcoare sub copăcei, în casă tot e cald, în troleibuze tot e cald”.

,,Ca atare când se mărește tensiunea, o pastilă, bem mai multă apă, sau ne ducem și ne spălăm”.

,,N-am apelat până când. Mă strădui să fiu întotdeauna pe la locuri întunecate, să stau mai mult în casă, să nu umblu pe căldura”.

,,Nu mă protejez, când îmi trebuiește, merg unde îmi trebuie”.

Specialiștii atrag atenția că hidratarea și alimentația sănătoasă sunt extrem de importante în perioada caniculară.

,,În această perioadă este bine să evităm expunerea la soare pentru o perioadă îndelungată, în orele care sunt cele mai fierbinți este bine să stăm în casă, să ne hidratam foarte bine. Mai puțină cofeină și mai puțin alcool și este bine ca la fel copii să fie supravegheați, pentru ca se poate întâmpla, fiind expuși la soare, totuși este un grup de risc, și atunci probleme pot fi mai grave”. a mai adăugat Ana Carpovici, purtătoarea de presă a 112.

Pentru următoarele zile, meteorologii prognozează temperaturi mai scăzute, dar săptămâna se va încheia cu maxime de 30 de grade Celsius.

Despre autor

Redacția STAR