NOUTĂȚI

„Tatăl lui Guguță” a fost înmormântat la Cimitirul Central din Chișinău. Admiratorii operei sale i-au adus un ultim omagiu la Palatul Național

Compus de Redacția STAR

Îndrăgitul scriitor Spiridon Vangheli, a fost petrecut pe ultimul drum. Admiratorii creației sale și-au luat rămas bun de la cel care a fost supranumit “tatăl lui Guguță” în cadrul ceremoniei funerare organizate la Palatul Național, acolo unde, timp de trei ore, sute de cititori, prieteni, oficiali, oameni de cultură, miniștri și deputați, au venit pentru a-i aduce un ultim omagiu. În memoria distinsului scriitor, ziua de luni a fost decretată zi de doliu național.

Moartea lui Spiridon Vangheli este o pierdere imensă pentru poporul nostru, spun oamenii de creație.

,,Era modest, bun frumos, așa și va rămâne pentru că el a lăsat niște urme fermecătoare și astăzi plângă și copii și maturi astăzi, să știți că Guguța a rămas cu cei care plâng, cu cei care zâmbesc a rămas cu noi și încă multe generații vor crește și vor știe cine este Spiridon Vangheli”, a spus scriitorul Ianuș Țurcanu.

,,E corect ca să-l ținem minte, anume în aceasta formula lui foarte activă și să urăm Domnului care l-a luat în aceasta vacanță celestă să-l trimit înapoi cărțile lui, ca să mențină comunicarea cu cititorii pe care are. Cred că e o durere luminoasă. E un scriitor împlinit, un scriitor care și-a ocrotit roadele și a știut să le lasă în rănduială”, a spus scriitorul Iulian Filip.

,,Când stateai de vorbă, că Dumnealui vorbea ca un mare filosof, tot timpul a fost cu niște gânduri profunde absolut și cu speranțe mari și optimiste, pentru că asta a fost Spiridon Vangheli. Este o mare pierdere, mare-mare pierdere pentru toată națiunea noastră”, a spus compozitorul și muzicianul Vasile Iovu.

Printre cei care și-au luat rămas bun de la Spiridon Vangheli s-a numărat șefa statului, Maia Sandu, președintele Parlamentului Igor Grosu, ministrul Educației și Cercetării Dan Perciun, ministrul Culturii, Sergiu Prodan, primarul Capitalei, Ion Ceban, deputați și ex-premierul Ion Chicu.

,,Spicherul Igor Grosu a mărturisit că l-a cunoscut pe marele scriitor la un festival de carte, pe care l-a vizitat împreună cu fiica sa. Președintele Parlamentului a recunoscut că acea întâlnire a fost una de neuitat, iar cărțile lui Spiridon Vangheli au pus baza la educarea mai multor generații. Toți am trecut prin copilărie și în fiecare din noi este un Guguță, dincolo de felul în care ni l-a prezentat Spiridon Vangheli, l-am interiorizat și l-am transmis și copiilor noștrii. O să ne lipsească, o să ne lipsească mult, dar sunt sigur că va trăi prin copii noștrii, prin copilul din fiecare din noi”.

,,Spiridon Vangheli ne-a lăsat o moștenire greu de supraestima. Este o valoare extrem de importantă pentru toți noi. El rămâne un pilon al literaturii moldovenești, al literaturii de limba română și totodată cel mai mare scriitor pentru copii, din lume, dacă doriți”, a spus ministrul Culturii Sergiu Prodan.

,,A fost unul din marei noștrii scriitori. Un om care cred că a marcat copilăria fiecărui copil Basarabean. Povești de bunătate rară, care cred că o să rămână pentru tot-deauna o parte inestimabilă a culturii noastre. E un moment trist pentru noi toți. Plecarea a marilor noștrii scriitori, alături de Grigore Vieru”, a spus ministrul Educației, Dan Perciun.

După finalizarea ceremoniei funerare, cortegiul funerar s-a deplasat la Cimitirul central din Chișinău, unde a fost înmormântat Spiridon Vangheli. Militarii din Garda de Onoare a Armatei Naționale au purtat în mâini cărțile scrise de scriitor.

Născut pe 14 iunie 1932 în satul Grinăuți, raionul Râșcani, Spiridon Vangheli a devenit una dintre figurile emblematice ale literaturii pentru copii din Republica Moldova și România. Printre cele mai renumite opere ale prozatorului se numără seria de cărți „Guguță”, care a captivat generații întregi de cititori prin aventurile protagonistului său vesel și curios. Operele sale au fost traduse în 40 de limbi, iar cărțile sale au fost editate în 20 de milioane de exemplare, fiind editate în 68 de țări ale lumii.

De-a lungul carierei sale literare, Vangheli a primit numeroase distincții, printre care Ordinul Republicii și titlul de „Scriitor al Poporului”. Spiridon Vangheli a fost Doctor Honoris Causa al Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă”, iar în 2012, i-a fost conferit titlul de cetățean de onoare al municipiului Chișinău.
Spiridon Vangheli s-a stins din viață în data de 21 iunie, la vârsta de 92 de ani.

Despre autor

Redacția STAR

Lasă un comentariu