NOUTĂȚI

Tarifele diferențiate la energie electrică, nu pot fi utilizate

Compus de Redacția STAR

Tarifele diferențiate la energie electrică, promise cu mare fast de autorități, nu pot fi însă utilizate. Deși teoretic acestea pot fi aplicate din 20 ianuarie, consumatorii nu au deocamdată contoare speciale, iar cei care și le-au instalat nu le pot folosi pentru că softul furnizorului nu este funcțional. Cel mai mult au de pierdut agenții economici din domeniul alimentar, care ar putea face economii sporindu-și activitatea pe timp de noapte. În cazul consumatorilor casnici, tarifele diferențiate sunt sustenabile doar în unele cazuri.

VPotrivit deciziei aprobate de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică, energia electrică poate fi mai ieftină pe timp de noapte, dar… mai scumpă pe timp de zi. Furnizorul care deservește locuitorii din centrul și sudul țării are un tarif general de patru lei și 10 bani pentru un kilowatt – oră. Cei care optează pentru tarife diferențiate, pot plăti pe timp de noapte mai puțin, adică trei lei și 31 de bani pentru un kilowatt – oră. Tariful pe timp de zi este însă mai mare cu 22 de bani decât cel general.

Consumatorii casnici care își doresc să treacă la tarifele diferențiate trebuie să fie foarte atenți, spun specialiștii, asta pentru că s-ar putea pomeni în situația în care să plătească mai mult. Totodată, cheltuielile pentru înlocuirea contoarelor obișnuite cu unele inteligente variază între 500 și 900 de lei.

Unul dintre furnizorii de energie electrică ne pune la dispoziție un calculator, pentru a putea vedea cât de rentabile pot fi prețurile diferențiate. De exemplu, avem un consum lunar de 180 kilowați-oră, iar consumul pe timp de noapte, este de 40 de kilowatt-oră. În cazul în care optăm pentru instalarea unui contor inteligent, vom economisi doar 80 de bani pe lună. În așa caz, investiția nu-și prea merită banii.

Reprezentanții furnizorului spun că de pe urma tarifelor diferențiate ar avea de câștigat consumatorii casnici cu o pondere a consumului pe timp de noapte de peste 30 la sută din întreg.

,,De exemplu, unii consumatori care dispun de automobile electrice. Sigur, pentru ei este avantajos, pentru că își pot încărca noaptea, cu tarif mai mic, bateria automobilului. Sau, de exemplu, consumatorii care au electrocasnice care pot funcționa în orele nocturne și au un consum mare: pompe pentru căldură, filtre pentru bazine”, a spus purtătorul de cuvânt al „PREMIER ENERGY”, Vasile Gribincea.

Locuitorii Capitalei spun însă că nu se grăbesc să aplice pentru tarife diferențiate.

,,Eeee…am auzit că noaptea e mai ieftin, dar noaptea ce? Nu fac nimic… nu spăl, nu…”

,,Eu știu că noaptea e mai ieftin, dar pentru asta trebuie contor special. Eu ce o să mă trezesc noaptea să gătesc?”.

Tarifele diferențiate sunt mult mai sustenabile pentru agenții economici, a declarat anterior secretarul de stat al Ministerului Energiei, Constantin Borosan.

,,Vor putea beneficia, în primul rând, agenții economici, să transfere o parte din activitatea economică în orele de gol, pentru a beneficia de un preț mai mic”, a spus secretarul de stat al ministerului Energiei, Constantin Borosan.

Doar că, la două săptămâni după ce noile tarife au intrat în vigoare, agenții economici nu pot beneficia încă de ele.

,,Noi probleme nu avem, pentru că noi avem contoare inteligente. Problema este în faptul că furnizorul ne spune că încă nu are softul implementat. Doi, problema cea mai mare, constă în faptul că trebuie să existe aceste tarife diferențiate și consumatorul trebuie să fie încurajat ca el să utilizeze mai multă energie noaptea și să aibă mai multe ture de noapte, pentru a simți această eficiență. Până când, acest mecanism nu poate fi pus în aplicare, Diferența dintre tariful de zi și de noapte este un leu și ceva. Este prea mică, da. La toate barierele birocratice care astăzi sunt invocate, această diferență este prea mică”, a spus directoarea Asociației producătorilor de lapte și produse lactate, Carolina Linte.

,,În acest timp, de la adoptarea hotărârii până în prezent, întreprinderea activează pentru a îndeplini condițiile tehnice și juridice pentru a facilita trecerea consumatorilor la acest nou regim de consum și de achitarea a energiei electrice’‘, a mai spus Gribincea.

Am încercat să aflăm dacă tarifele diferențiate la energia electrică sunt aplicate în nordul țării, dar furnizorul care deservește regiunea nu ne-a răspuns la apeluri și mesaje. Nu ne-au oferit o reacție nici responsabilii de la Ministerul Energiei referitor la nemulțumirile agenților economici. La începutul anului, tariful la energia electrică pentru consumatorii din centrul și sudul țării a crescut cu 75 la sută, iar pentru cei din nord, cu 65 la sută. Ajustarea a fost necesară după ce malul drept al Nistrului a început să cumpere energie electrică de pe piețele europene.

Despre autor

Redacția STAR

Lasă un comentariu